Háttér
2018-08-31 13:00 | ORFK-OBB
Az ORFK-OBB 120 db kerékpárt, 35 db elektromos kerékpárt adott át az Országos Polgárőr Szövetség részére, míg a szakminisztérium gépjárművekkel és motoros formaruházattal segíti a polgárőrök munkáját.

A rendőrségnek a jó közbiztonság fenntartására irányuló céljai megvalósításában a legfontosabb stratégiai partnere az Országos Polgárőr Szövetség (továbbiakban: OPSZ). Az állampolgárok személyének és javainak a megvédése nemcsak hatósági feladat, hanem ez a társadalom szervezeteinek és tagjainak összefogásával valósítható meg. 

A polgárőrség és a rendőrség együttműködését kiválóan szimbolizálja a lakosság szemében a jól „látható” formában a rendőrrel közös járőrszolgálatot teljesítő polgárőr. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az OPSZ együttműködési megállapodás alapján végzi közös tevékenységét. A közlekedésbiztonság javítása, az ittas járművezetők kiszűrése a közút-vasút szintbeni kereszteződésében bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében  fokozott közúti ellenőrzési akciók kerültek meghirdetésre, melynek végrehajtásába bevonásra kerültek a polgárőrség tagjai.   

A polgárőrségről és polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény alapján az OPSZ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (továbbiakban: ORFK-OBB) Koordinációs Testületének tagjaként közvetlenül is részt vesz a baleset-megelőzésben. Szeptember hónapban, az iskolakezdés időszakában, a tanórák kezdete előtt és befejezése körüli időben rendőrök segítik a gyermekek biztonságos közlekedését, jelenlétükkel előzik meg a drogterjesztést, a gyermekek sérelmére elkövethető bűncselekményeket. Az erőforrások hatékonyabb elosztása érdekében a megyei és a városi közlekedésrendészeti és bűnügyi szolgálatok felveszik a kapcsolatot a polgárőr szervezetekkel, így aktív jelenlétükkel segítséget nyújtanak az iskolák közelében szolgálatot teljesítő rendőri állománynak.

A polgárőrök között kialakult egy olyan mag, akik szívesen segítik a rendőrség közlekedéssel összefüggő munkáját. Az OPSZ ezen polgárőröket közlekedési tagozatokba szervezte. A rendőrségnek is fontos, hogy ezek a polgárőrök a legmagasabb szinten ismerjék a közlekedéssel kapcsolatos jogszabályokat. Az ORFK-OBB és az OPSZ Közlekedési Tagozata 2005. januárban első alkalommal hirdette meg a polgárőrök részére a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági versenyt. A verseny célja, hogy azon polgárőröknél, akik a rendőrség közterületi - közlekedési - munkáját segítik, a közlekedési ismereteik bővüljenek.  Az országos versenysorozat előtt a közlekedési polgárőrök minden megyére kiterjedő oktatásban részesülnek a rendőrség közlekedésrendészeti szolgálatának aktív segítségével.

Az ORFK-OBB az elmúlt években kerékpárok és segédmotoros kerékpárok beszerzésével több alkalommal is támogatta a polgárőrök tevékenységét. Ennek a folyamatnak a legutóbbi állomása 2018. augusztus 31, amikor 120 db kerékpár és 35 db elektromos kerékpár átadása valósult meg.