Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Biztonságban a szünidőben!
2015-06-11 07:29 | GI
Az ORFK sajtótájékoztatója baleset- és bűnmegelőzési tanácsokkal hívta fel a figyelmet a gyermekbalesetek és egyéb események megelőzésére

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2015. június 10-én, a Budapest X. kerületi Szervátiusz Jenő általános iskolában tartott sajtótájékoztatóján a gyermekek nyári biztonságának biztosítására hívta fel a figyelmet. A sajtótájékoztatót Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára, Németh Ágnes r. alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője, valamint Csiszér-Kovács Viktória r. alezredes, az ORFK szóvivője tartotta. A sajtótájékoztatón  közlekedésbiztonsági mellett a bűnmegelőzési szempontok is előtérbe kerültek.
Közismert, hogy nyáron a gyermekek nagyobb veszélyeknek vannak kitéve, a közúti baleseti adatok is ezt támasztják alá. Ezért az ORFK-OBB a nyári gyermekbalesetek megelőzésére hívta fel a figyelmet. A nyári főbb veszélyek ismertetése és az ORFK-OBB preventív tanácsai honlapunk „Mindjárt itt van a vakáció” című cikkében olvashatók.
A biztonságos közlekedésre vonatkozó javaslatokon túl a rendőrség néhány bűnmegelőzési tanáccsal is szeretné elősegíteni, hogy a nyári szünidő valóban gyermekek gondtalan kikapcsolódásáról szóljon. Mindezekről Németh Ágnes r. alezredes ejtett szót.
Minden év júniusában – 2015-ben június 15-én – az alezredes asszony szerint a gyermekek a közterületeken, a lakásban, a televízió, vagy még inkább a számítógép előtt töltik a szabadidejüket egyedül vagy a barátaikkal. Számukra érdemes olyan elfoglaltságokat találni, amelyek nem eredményez céltalan időtöltést, hiszen a legnagyobb veszélyek (bandázás, „jó hecc a rongálás” stb.) ebből származhatnak. Fontos, hogy tudásukhoz mérten felkészüljenek a gyermekeiket érő, érintő veszélyekre, korunk változásaira, a folyamatosan újuló technikai környezetre. 
Javasoljuk, hogy a szülők mondják el az alábbiakat gyermekeiknek:
- Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek. 
Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül. Az a legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják. 
- Idegenekben - még ha látszólag kedvesen is viselkednek - ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem. 
- Szórakozó- és közösségi helyeken italaikat ne hagyják őrizetlenül. Amennyiben ez mégis megtörténik, ne igyanak többé abból, hiszen nem tudhatják, hogy nem került-e bele valamilyen szer.
- Ne próbálják ki a különböző kábítószereket, mert hatásuk kiszámíthatatlan és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is. 
- A késői, esti órákban lehetőség szerint csoportosan induljanak hazafelé, egymást védve-kísérve. 
- Ha támadás éri őket, soha ne az értékeiket, hanem a testi épségüket védjék. 
- Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve szüleik telefonszámát is. 

Mielőtt a gyermekek elmennek otthonról, kérdezzék meg őket hová mennek, kivel találkoznak, mikor érnek haza, valamint ismerjék meg barátaik nevét, címét, telefonos elérhetőségét. Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé. Ezeket érdemes használni, mert a szülők állíthatják be, hogy mennyi időt tölthetnek a gyermekek az interneten és milyen tartalmú oldalakat látogathatnak. Beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni a gyermekeket arra, hogy időnként mutassák meg a profiloldalukat. Vegyenek részt a gyermekeik virtuális életében is és hívják fel a gyermekeik figyelmét a következőkre: 
- A létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról.
- Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket az internetre, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy barátaikat. Ne töltsenek fel kihívó képeket. Vegyék figyelembe, hogy mindenkinek vannak személyiségi jogai. A feltöltött képeket bárki lementheti, és másik oldalra feltöltheti. Online zaklatásnak lehetnek kitéve (például sértő, fenyegető, megfélemlítő leveleket küldhetnek nekik). Ha ilyen történik, mindenképpen beszélgessenek a gyermekekkel, hogyan kezeljék ezeket. Ha úgy érzik, hogy veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a rendőrségen.

Amennyiben Önökben további kérdések fogalmazódtak meg, információkért forduljanak bizalommal a területileg illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadóihoz, illetve a drogprevenciós összekötőkhöz 


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...