Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Nőtt a halálos áldozatok száma
2015-06-09 17:53 | GI
Idén május végéig a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma nőtt. A súlyosan sérültek és az ittasan okozott balesetek számában viszont csökkenés mutatható ki.

2015. május havi baleseti adatok
Idén májusban az egyes baleseti mutatók eltérően alakultak. 2015. május 01. és 31. között 3,41%-kal nőtt a személysérüléses közúti balesetek száma a tavaly május végi adatokkal összehasonlítva. A halálos és a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt, míg a súlyos kimenetelű balesetek száma csökkent. A balesetben meghaltak számát 40%-ot meghaladó növekedés jellemzi (bár ezen a területen a tavaly május kifejezetten kedvezően alakult), míg a súlyosan sérültek, valamint az ittasan okozott balesetek száma csökkenést mutat.

2015. I-V. havi baleseti adatok
A májusi, összességében véve kedvezőtlen baleseti adatok a 2015. január 01. és május 31. közötti időszak teljesítményére is hátrányosan hatottak. Egy hónapja, április végén a halálos áldozatok és a súlyosan sérültek száma még alacsonyabb volt az előző év azonos időszakához képest, május végén ez a megállapítás már csak a súlyosan sérültek vonatkozásában helytálló. Az előzetes adatok alapján 2015. január 01. és május 31. között összesen 5 739 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, mely 1,74%-kal haladta meg a 2014. első öt havában regisztrált értéket (akkor 5 641 baleset történt).
Az összes közúti baleseten belül a halálos balesetek száma 4,95%-kal nőtt, hiszen a tavaly május végi 202-vel szemben idén azonos időszakban tíz balesettel több, azaz 212 halálos kimenetelű baleset helyszínére riasztották a hatóságokat. Hasonlóan növekedés jellemzi a könnyű sérüléses balesetek alakulását (ezeknek a baleseteknek a száma 3 752-ről 3 877-re, arányában 3,33%-kal nőtt), míg a súlyos sérüléses balesetek számában az adatok 2,19%-os csökkenést tükröznek.
A legfontosabb közlekedésbiztonsági mutató, a halálos áldozatok száma terén az adatok kedvezőtlenül alakultak, bár szükséges hozzátenni, hogy az egy hónap alatti, azaz hónapról hónapra történő változásokból mély következtetéseket helytelen lenne levonni. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2015. január 01. és május 31. között összesen 235 fő vesztette életüket közúti balesetben hazánk útjain, 17 fővel többen, mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 218 halt meg a közutakon). (Megjegyzés: az adatok egy hónap alatti jelentős változását, az idei év hullámzó teljesítményét jól mutatja, hogy márciusban még +11,76%-os áldozatszám növekedésről számoltunk be, április végére - a kedvező változások következtében – a balesetben meghaltak száma megegyezett az előző évivel, most pedig – május végén – ismét növekedést mutat a halálos áldozatok száma). A közúti balesetben súlyosan sérült személyek száma 2,07%-kal csökkent (idén 1 847 fő a tavalyi 1 886 fő helyett), míg könnyebben 3,97%-kal többen, összesen 5 398-an sérültek meg (a 2014. május végi 5 192 fővel szemben).
Az ittasan okozott közúti balesetek alakulását – az előző hónapoknak megfelelően - továbbra is kedvező tendencia jellemzi.  Idén május végéig kereken 100 fővel kevesebben, összesen 493-an okoztak személyi sérüléssel járó közút balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban (a tavaly ilyenkor mért 593 fővel szemben), mely jelentős, 16,86%-os csökkenést jelez.
Ennek a folyamatnak a következtében az ittas balesetek aránya az összesen okozott személysérüléses közúti baleseten belül is csökkent, a tavaly május végén mért 10,51%-ról 8,51%-ra esett vissza (az előző hónap végén még 8,70%-ot mértünk). A legritkábban a fővárosban okoznak balesetet szeszesital fogyasztását követően (Budapesten 4,48% az arány, az országos átlag mintegy fele).
A balesetek főbb okai említésre méltóan nem változtak az előző hónapokhoz képest. Továbbra is első helyen emelhető ki a gyorshajtás a baleseti okok sorában, mely miatt a személyi sérüléssel járó közúti balesetek közel egyharmada, 31%-a történt (a május végi adat egyébként a gyorshajtások baleseteken belüli arányának növekedését jelzi, hiszen tavaly az első öt hónapban a személysérüléses közúti balesetek 28%-ának hátterében állt a gyorshajtás). Elsőbbségi jog megsértése miatt az összes első negyedévi balesetek 26%-át okozták, míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása az összes eset 16%-ában állt személysérüléses baleset hátterében.
A balesetek okozóinak vizsgálatára áttérve megállapítható, hogy 65%-os a személygépkocsi vezetők részvétele a balesetet okozók körében. A tehergépjárművek vezetői a balesetek 9%-át az autóbusz vezetők pedig a balesetek 1%-át okozták. Az előzetes adatok alapján motorkerékpáros 183 alkalommal okozott személysérüléses közúti balesetet idén május végéig, mely az összes baleseten belül 3%-os aránynak felel meg. 
A segédmotoros kerékpárosoknak – a motorkerékpárosoktól kissé nagyobb mértékű - 4%-os, a kerékpárosoknak 11%-os, a gyalogosoknak pedig 6%-os az arányuk a balesetek okozásában 
Az ORFK Központi Ügyeleti szolgálatának 2015. január 01-május 31. közötti baleseti jelentései (napi jelentések) alapján az egyes úthasználók vonatkozásában a közúti balesetben meghalt személyek száma a következő ábra szerint alakult.
Az egy évvel ezelőtti helyzethez viszonyított változások sorából kiemelhető, hogy:
- a balesetben életét vesztett kerékpárosok száma 13 fővel csökkent,
- a meghalt gépkocsi vezetők száma ugyanannyival, azaz 13 fővel nőtt,
- a segédmotoros áldozatok száma (bár alacsony, de) a kétszeresére nőtt,
- a motorkerékpáros halálozások száma változatlan,
- mindössze egy gyermek vesztette életét közúti balesetben (aki gépjármű utasa volt, így a baleset létrejöttéről nem tehet).

A baleseti statiszika letöltése ppt-formátumban 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...