Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Vigyázz rám!
2015-06-03 21:49 | GI
Az ORFK-OBB országos kampányt indított a védtelen közlekedők, azon belül a gyalogosok és kerékpárosok biztonságának növelése, a balesetek megelőzése érdekében.

A baleset-megelőzés többrétegűsége nem csak a jellemzőbb baleseti okok visszaszorítására, hanem a legsérülékenyebb közlekedők védelmére is irányul. A baleset-megelőzés fő üzenete 2015-ben, hogy figyeljünk jobban a közúti közlekedésben leginkább veszélyeztetett szereplőkre: a gyalogosokra és a kerékpárosokra. A halálos közúti balesetek 40%-ában érintettek a kerékpárosok és a gyalogosok, ezért a hazai közlekedésbiztonsági helyzet alakulásának ismeretében fontos szempontként fogalmazódik meg a gyalogos és a kerékpáros balesetek megelőzését szolgáló propaganda.

A fent leírtakat szem előtt tartva hirdette meg az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a „Vigyázz rám!” elnevezésű kampányát, melynek sajtótájékoztatójára 2015. június 3-án (szerdán) 13.00 órakor Budapest XIV. kerület Dózsa György út és a Városligeti fasor kereszteződésében került sor. A sajtótájékoztatót Kiss Csaba r. alezredes az ORFK-OBB főtitkára tartotta. Az egész évet átölelő kampány célja, hogy a rendőrség – együttműködve a közlekedés résztvevőivel – csökkentse a balesetek bekövetkezési kockázatát, továbbá erősítse a partnerségen alapuló biztonságos közlekedést.

Az ORFK-OBB – a fenti két közlekedői réteg védelmében – kidolgozta ez évben folytatni kívánt stratégiáját, melynek főbb pontjai az alábbiakban foglalhatók össze.

- A gyalogosok és kerékpárosok szabályos közlekedésére és a leggyakoribb veszélyhelyzetekre felhívó City-light plakátok kihelyezése.

- A gyalogosok és kerékpárosok részvételével bekövetkezett halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek mélyelemzése, és a baleseti helyszínek könnyebb áttekinthetősége, tanulmányozása érdekében a www.baleset-megelozes.eu honlapon egy publikus, bárki számára könnyen hozzáférhető és kezelhető baleseti ponttérkép működtetése.

- A fényvisszaverő mellény viselésének népszerűsítése a gyalogosok és kerékpárosok körében.

- A gyalogosok, kerékpárosok láthatóságának segítése érdekében jó minőségű és a mindennapi közlekedésben hasznosítható fényvisszaverő eszközök beszerzése.

- A prevenciós programban kiemelt szerep biztosítása a jelentősebb kerékpáros érdekvédelmi szervezeteknek.

- A prevenciós munkában történő szerepvállalás érdekében az önkormányzatok megszólítása.

- A témához kapcsolódóan reklámspotok, közlekedésbiztonsági műsorok készítése és vetítése a médiában, valamint a háziorvosi rendelőkben, kórházakban, gyógyszertárakban.

- A fenti célcsoportokat érintő közlekedési balesetek megelőzése érdekében az OPSZ kerékpáros szolgálatával való szoros együttműködés kialakítása.

- A prevenciós célú üzenetek hatékonyabb eljuttatása érdekében a nyugdíjasokat tömörítő jelentősebb civil szervezetek megszólítása.

- A prevenciós tevékenység kiterjesztése érdekében szorosabb együttműködés a jelentősebb tömegközlekedési vállalatokkal.

- A közlekedési balesettel érintett személyek megszólítása a prevenciós programokba történő esetleges bevonásuk érdekében.

- A gyalogos, kerékpáros balesetek megelőzésével kapcsolatos valamennyi releváns nemzetközi tapasztalat összegyűjtése, és lehetőség szerint a magyar gyakorlatba való átültetése.

 

Háttér

A gyalogosok és kerékpárosok közlekedése a közúti közlekedésbiztonság egyik legsarkalatosabb pontja. Védelmüket a KRESZ kiemelten kezeli, valamint forgalomszervezési módszerek, műszaki eszközök sokasága is a veszélyek csökkentését szolgálják.

A gyalogos konfliktusok jelentős része visszavezethető arra, hogy a gyalogosok sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét.  Másik jellemző figyelmetlenség, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek a megállásra.

A kerékpár világszerte egyre nagyobb szerepet játszik a közúti közlekedésben.
Napjainkban már nemcsak a szabadidős tevékenységeken belül van fontos szerepe, hanem egyre inkább a munkába (vagy tanintézetbe) járás eszköze is. Passzív védelmi megoldások hiányában baleset esetén az emberi testet közvetlen behatások érik. Ezért a kerékpárosok gyakorlatilag minden esetben megsérülnek, így balesetkor esetükben nem a személyi sérülés bekövetkezése, hanem annak súlyossági foka a kérdés. A kerékpározásnak a környezetre, egészségre és egyéb körülményekre gyakorolt hatása miatt számos előnye van, és nagy általánosságban az is elmondható, hogy az egyén biztonsága részben a számokban rejlik („Safety in numbers”). Utóbbi értelmében minél többen kerékpároznak, annál jobban odafigyelnek a közúti közlekedés más résztvevői – különösen a gépjárművezetők – a kerékpárosokra, elfogadják rendszeres jelenlétüket, számítanak váratlan megjelenésükre, jobban megismerik közlekedésük sajátosságait. Azonban ez csak részben (tágabb értelmezésben: a széles közlekedési környezet vonatkozásában) igaz, mert a kerékpárosok mint egyének biztonságát számos más körülmény is befolyásolja, első helyen említve az emberi tényező szerepét, a jogtisztelő magatartás szintjének alakulását, de az infrastruktúrának, a jármű műszaki állapotának és egyéb körülményeknek is fontos szerepe van a baleset megelőzésében vagy éppen létrejöttében. 


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...