Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Fokozott ittas ellenőrzések Európában
2015-06-01 09:09 | GI
Egy héten át az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak Európában, mintegy 25 ország területén.

Tovább folytatódnak a nemzetközi szintű közúti ellenőrzések. 2015. június 01-én, hétfő reggel kezdődik és június 07-én, vasárnap késő estig tart a TISPOL (European Traffic Police Network) „Alcohol&Drugs” (A&D) megnevezésű európai kampánya. A közlekedésbiztonsági kampány kifejezetten az ittasan, valamint bódult állapotban járművet vezető személyek forgalomból történő kiszűrésére irányul.

A júniusi „A&D” a negyedik a TISPOL által 2015-re tervezett összesen kilenc kampány sorában. Az akció hátterében az áll, hogy az ittas járművezetés a közutak második legfőbb gyilkosa (a gyorshajtás után), míg a bódult állapotban történő járművezetés (pl. kábítószer, vagy kábító hatású szer fogyasztását követő vezetés) egyre nagyobb veszélyt jelent az európai közúti közlekedésben. Az „A&D” végrehajtásában mintegy 25 európai ország vesz részt az előzetes egyeztetésnek, s az előre meghatározott ellenőrzési szempontoknak megfelelően. Az egyes tagországok az ellenőrzést követően az akció eredményeit a TISPOL központjába küldik meg. A TISPOL pedig az eredmények összesítését követően az Európai Bizottságot tájékoztatja az akció adatairól, afőbb jellemzőkről és tapasztalatokról.

A magyar rendőrség is vesz az A&D kampány végrehatásában, két nap időtartamban. A hazai fokozott ittasság ellenőrzés június 5-én, péntek reggel kezdődik és június 6-án, azaz szombat éjfélig tart. Az akció országos szintű, a főváros és valamennyi megye területét érinti. Alkoholszondás ellenőrzésekre lakott területen belül és kívül egyaránt lehet számítani. Az akció során a rendőrség valamennyi működőképes elektromos légalkoholteszterét beveti.

 

Háttér

Az ittas járművezetés hazánkban is számos halálos, vagy súlyos sérüléses baleset hátterében áll. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2014-ben 1 601 személysérüléses közúti balesetet okoztak ittas állapotban. Ez 3,7%-kal kevesebb, mint amennyi a 2013. évben történt (akkor 1 662 ittas balesetet regisztráltak). Az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleseten belüli aránya is csökkent, a 2013. évi 10,6% helyett az elmúlt évben 10,1% lett (ilyen alacsony értékre az ezredforduló óta nem volt példa). Az eredmények ellenére ugyanakkor még mindig minden tízedik személysérüléses közúti balesetet ittas személy okoz, átlagosan számítva.

Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy egyes közúthasználók körében az ittas járművezetés alakulásának trendje elmarad az átlagtól, s az ittasság aránya messze az országos átlag felett van. A kerékpárosok körében például 2010 óta az ittas állapotban okozott balesetek aránya az összes kerékpáros által okozott baleseten belül minden évben meghaladta a 20%-ot - a legmagasabb 2010-ben, 26,2% volt, míg a tavalyi adatok 21,6%-os értéket mutatnak – ami az országos átlag kétszeresének felel meg!

Elgondolkodtató továbbá, hogy 2010 óta átlagosan minden negyedik ittas balesetet kerékpáros okozott, ami messze meghaladja azt az értéket, mint amelyet a kétkerekűek a közúti forgalmon belüli aránya indokolna! Hasonlóan nagyon magas – a valamennyi közlekedő esetében mért országos átlagot  kétszeresen meghaladja – a segédmotorosok által szeszesital fogyasztást követően okozott balesetek aránya is (az összes segédmotoros baleseten belül). Ennek mértéke 2010 óta minden évben 21 % felett volt. (Csak érdekességképpen: a „nagy” motorkerékpárosok körében az ittas balesetek aránya jóval alacsonyabb, tavaly például 9,5% volt).

A baleseti adatokra tekintettel nem kérdéses: a mostani „Alcohol&Drugs” akció a kerékpárosokra, valamint a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre is kiterjed annak érdekében, hogy közútjainkon a közlekedés biztonsága fokozódjon. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...