Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Live Fast die Old!
2015-05-18 06:36 | GI
Egy nagyszerű skót motoros kampány három idősebb motorkerékpárossal, akik az életben vagányak, de járműre ülve józanul és felelősen közlekednek, komolyan veszik a közlekedés szabályait és a veszélyeit.

Skóciában évek óta intenzív közlekedésbiztonsági kampányt folytatnak a közlekedés egyik legveszélyeztetettebb képviselői, a motorkerékpárosok biztonságának növelése érdekében. Az   „Around the Corner” (A sarkon túl) megnevezésű kampány kulcselemei a célzott kommunikáció, a figyelemfelhívás, a nevelés és képzés. A kampányba a skót rendőrmotorosokat is bevonják.

A szervezők a kampányban az alábbi ajánlásokat, üzeneteket fogalmazták meg:

- Csökkentsd a sebességed 10 m/h-val, csökkentve ezáltal a kinetikus energiádat 24%-kal!

- A skót közúti baleseti statisztikai adatok szerint minden harmadik halálos kimenetelű motorkerékpáros baleset balra ívelő útkanyarokban történik.

- Minél gyorsabban vezetsz, annál kevesebb időd van arra, hogy reagálj a váratlan eseményekre az úton.

- Minél hosszabb ideje motorozol, annál kevésbé tudsz koncentrálni a közlekedési környezetre, így nagyobb a baleset bekövetkeztének az esélye.

- Vigyázz magadra motorkerékpározás közben, mindig gondolj arra, hogy a családod épségben vár haza!

- A motorkerékpárosok négyszer nagyobb eséllyel halnak meg egy autóval történő ütközés során, mint az autóban ülők

- A 46 és 55 év közötti férfiak a leginkább veszélyeztetett motorosok.

A skót hatóságok figyelemfelhívó és tájékoztató szóróanyagokkal, útszéli figyelmeztető táblákkal (veszélyes kanyarok, útszakaszok előtt), valamint közvetlen beszélgetésekkel igyekeznek felhívni a figyelmet a vakmerő/figyelmetlen motorozás veszélyeire.

A kampány eredménye, hogy működésének első három éve alatt nem kevesebb mint 60%-kal csökkent a motorkerékpáros halálos balesetek száma. A kampány sikerét és elismertségét mi sem fejezi ki jobban, minthogy 2011-ben elnyerte a Michael herceg nemzetközi közlekedésbiztonsági díjat.

A kampány során egy videofilm is készült, amelynek a címe – s egyben üzenete – a következő: „Live fast, die old!” (Élj gyorsan, halj meg öregen!). A fél perces film három idősebb motorosról szól, akik eltérő típusú motorkerékpároknak hódolnak. A három férfi a privát életben kifejezetten vad, bulizós életet él, ugyanakkor ha motorra ülnek, lenyugszanak, és felelősen, a szabályokat megtartva közlekednek – ügyelve a saját és mások biztonságára.

A „Live fast, die old!” videofilm megtekintése 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...