Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Csökkenő baleset-és áldozatszám!
2015-05-11 15:32 | GI
Az április hónap a közúti balesetek szempontjából kedvezően alakult, s ez a 2015. évi teljesítményre is kedvezően hatott.

Az április hónap a közúti balesetek szempontjából kedvezően alakult, s ez a 2015. évi teljesítményre is kedvezően hatott. Bár 2015. első négy havában a személysérüléses közúti balesetek száma kevéssel meghaladta az elmúlt év azonos időszakában mért értéket, a balesetben meghalt személyek száma azonos, míg a súlyosan sérültek, valamint az ittasan okozott balesetek száma csökkent.

A rendőrség által gyűjtött előzetes – a közúti baleset bekövetkezését követő 24 órás helyzetnek megfelelő – baleseti adatok idén áprilisban szinte valamennyi fő elemzési területen javulást mutatnak az egy évvel ezelőtt, április hónapban mért helyzethez képest.Idén áprilisban 3,40%-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma a tavaly április 01-30. közötti adatokkal összehasonlítva. Örvendetes, hogy a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma egyaránt negatívumot mutat.

A balesetek alakulásán túlmenően a halálos áldozatok száma több mint egyharmadával csökkent 38 főről 25 főre, amely több mint 34%-os csökkenésnek felel meg. A súlyosan sérültek számában 4,12%-os, a könnyen sérültek számában pedig 1,74%-os csökkenés tapasztalható. Áprilisban jelentős mértékben, mintegy 29%-kal csökkent az ittasan okozott balesetek száma, míg az ittas balesetek aránya az összes személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseten belül a 2014. áprilisi 11,0%-ról 8,4%-ra csökkent.

A 2015. április havi közúti baleseti adatok alakulása az első negyedév teljesítményére is kedvező hatást gyakorolt. A főbb baleseti adatok közül már csak a személysérüléses közúti balesetek száma kedvezőtlenebb az egy évvel ezelőtti helyzetnél, a halálos áldozatok és a súlyosan sérültek száma már nem. Az előzetes adatok alapján 2015. január 01. és április 30. között összesen 4 333 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, mely csekély mértékkel, 0,93%-kal több, mint amennyit 2014. első négy havában regisztráltak (4 293).

Az összes baleseten belül a halálos balesetek száma közel azonosan alakult: a tavaly április végi 166-al szemben idén azonos időszakban 2 balesettel több, azaz 168 halálos kimenetelű baleset helyszínére vonultak ki a rendőrök. A könnyű sérüléses balesetek kategóriájában enyhe mértékű, 1,82%-os növekedés mutatható ki (ezeknek a baleseteknek a száma 2 858-ról 2 910 főre nőtt), míg a súlyos sérüléses balesetek számában 1,10%-os csökkenést mutatnak az adatok (1 269-ről 1 255-re).

A közúti balesetben meghalt személyek számának alakulása minden országban a legfőbb közlekedésbiztonsági mutató. Ezen a területen az adatok azt mutatják, hogy 2015. január 01. és április 30. között összesen 180-an vesztették életüket közúti balesetben hazánk útjain, ugyanannyian, mint az elmúlt év azonos időszakában. (Megjegyzés: egy hónappal ezelőtt még +11,76%-os áldozatszám-növekedésről számoltunk be, így ezen a területen jelentős  fejlődés történt – köszönhetően a kedvező áprilisi adatoknak.) A súlyosan sérültek száma lényegében azonos (1 fős az eltérés: idén 1 417 fő a tavalyi 1 418 fő helyett) míg könnyebben 2,06%-kal többen, összesen 4 016-an sérültek meg (a 2014. április végi 3 935 fővel szemben).

Az ittasan okozott közúti balesetek alakulását továbbra is kedvező tendencia jellemzi.  Idén április végéig összesen 379 fő okozott személyi sérüléssel járó közút balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban. Tekintettel arra, hogy az előző év azonos időszakában 468 ittasan okozott baleset történt, így ezen a területen továbbra is jelentős, 19,0%-os csökkenés mutatható ki. Az előzőeknek megfelelően az ittas balesetek aránya az összesen okozott személysérüléses közúti baleseten belül is csökkent, a tavaly április végén mért 10,9%-ról 8,7%-ra esett vissza.

A balesetek főbb okai vonatkozásában érdemi változás nem történt. A személyi sérüléssel járó közúti balesetek egyharmada, 31%-a aktív, vagy passzív sebességtúllépés miatt következett be. (Ez egyben a gyorshajtások baleseteken belüli arányának növekedését jelzi, hiszen tavaly az első négy hónapban a személysérüléses közúti balesetek 28%-ának hátterében állt a gyorshajtás). Elsőbbségi jog megsértése miatt az összes első negyedévi balesetek 26%-át okozták (ez az elmúlt évvel azonos arány), míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása az összes eset 15%-ában (tavaly 14%-ában) állt személysérüléses baleset hátterében.

A balesetek okozóinak vizsgálatára áttérve megállapítható, hogy egy évvel ezelőttinél 2%-kal magasabb, mintegy 68%-os a személygépkocsi vezetők részvétele a balesetet okozók körében. A tehergépjárművek vezetői a balesetek 9%-át, az autóbusz vezetők pedig a balesetek 1%-át okozták (a korábbi évek átlagának megfelelően). Az előzetes adatok alapján motorkerékpáros 108 alkalommal okozott személysérüléses közúti balesetet idén április végéig, mely 3%-os aránynak felel meg. A segédmotoros kerékpárosoknak ugyancsak 3%, a kerékpárosoknak 9%, a gyalogosoknak pedig 7% az arányuk a balesetek okozásában. Idén április végéig a gyalogosok összesen 305 személysérüléses balesetet okoztak, s tavaly április végi helyzetnél 1 fővel több, 42 gyalogos vesztette életét közúti balesetben.

 

A 2015. I-IV. havi baleseti adatokat letöltése ppt formátumban 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...