Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Közúti balesetek alakulása – 2015. első negyedév
2015-04-13 08:04 | GI
2015. első negyedévében – a márciusi kedvező adatok ellenére - a személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben meghalt, illetve megsérült személyek száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor csökkent.

A rendőrség által gyűjtött előzetes – a baleset bekövetkezését követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok szerint 2015. márciusában a közúti balesetek alakulása kedvezőbb volt az egy évvel ezelőtt, ugyancsak harmadik hónapban regisztrált adatokhoz képest.

Idén márciusban 6,62%-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma (1 133-ról 1 058-ra) a tavaly március 01-31. közötti adatokkal összehasonlítva, a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma egyaránt negatívumot mutat. A balesetek alakulásán túlmenően a halálos áldozatok számában 9,09%-os (55 főről 50 főre), a súlyosan sérültek számában 17,09%-os (398 főről 330 főre), a könnyen sérültek számában pedig 3,11%-os csökkenés tapasztalható. Jelentős mértékben, csaknem 30%-kal csökkent az ittasan okozott balesetek száma, míg az ittas balesetek aránya az összes személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseten belül a 2014. márciusi 11,00%-ról 8,41%-ra csökkent!

A 2015. márciusi baleseti adatok alakulása az első negyedév teljesítményére is kedvezően hatott, ugyanakkor az idén eddig eltelt időszak negatív trendjében fordulatot mégsem eredményezett, hiszen az év első három havának baleseti adatai összességében még mindig kedvezőtlenebbek a tavaly azonos időszakban mért értékekhez képest (az olyan kivételekkel, mint például az ittasan okozott balesetek alakulása).

Az előzetes adatok alapján 2015. január 01. és március 31. között összesen 3 088 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 2,5%-kal többet, mint 2014. első negyedévében (akkor 3 026 balesetet regisztráltak). A halálos kimenetelű balesetek száma idén március végéig 11,1%-kal (126-ról 140-re), a könnyű sérüléses baleseteké pedig 3,1%-kal nőtt (1 997-ről 2 059-re) a tavaly első negyedévi adatokhoz képest. A súlyos sérülések számában ugyanakkor 1,55%-os csökkenést mutatnak az adatok (903-ról 889-re).

A legfontosabb közlekedésbiztonsági mutató a közúti balesetben meghalt személyek számának alakulása. Ezzel kapcsolatban az adatok azt mutatják, hogy 2015. január 01. és március 31. között 16 fővel többen vesztették életüket közúti balesetben, mint az elmúlt év azonos időszakában (azaz 152 fő a tavalyi 136 áldozattal szemben). A súlyosan sérültek számában 7 fős pozitívum mutatható ki (idén 1 013 fő a tavalyi 1 006 fő helyett), könnyebben 4,3%-kal többen, összesen 2 872-en sérültek meg (a 2013. március végi 2 753 fővel szemben).

Az ittasan okozott közúti balesetek alakulását azonban továbbra is kedvező tendencia jellemzi.  Idén március végéig összesen 271 fő okozott személyi sérüléssel járó közút balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban. Tekintettel arra, hogy az előző év azonos időszakában 323 ittasan okozott baleset történt, így ezen a területen 16,1%-os csökkenés mutatható ki. Az előzőeknek megfelelően az ittas balesetek aránya az összesen okozott személysérüléses közúti baleseten belül is csökkent, a tavaly március végén mért 10,7%-ról 8,8%-ra esett vissza (azaz továbbra is alatta van a „bűvös 10%-nak).

A balesetek főbb okai vonatkozásában említésre változás nem történt. A személyi sérüléssel járó közúti balesetek egyharmada, 33%-a aktív, vagy passzív sebességtúllépés miatt következett be. (Ez egyben a gyorshajtások baleseteken belüli arányának növekedését jelzi, hiszen tavaly az első negyedév végén a személysérüléses közúti balesetek 29%-ának hátterében állt a gyorshajtás). Elsőbbségi jog megsértése miatt az összes első negyedévi balesetek 26%-át okozták (ez az elmúlt évvel azonos arány), míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása az összes eset 15%-ában (tavaly 14%-ában) állt személysérüléses baleset hátterében. 

A balesetek okozóinak vizsgálatára áttérve megállapítható, hogy egy évvel ezelőttinél 3%-kal magasabb, mintegy 69%-os a személygépkocsi vezetők részvétele a balesetet okozók körében, bár köztudott, hogy ennek a közúthasználói csoportnak az aránya legmagasabb a közúti forgalmon belül. A tehergépjárművek vezetői a balesetek 9%-át, az autóbusz vezetők pedig a balesetek 1%-át okozták (a korábbi évek átlagának megfelelően). Az előzetes adatok alapján motorkerékpáros 49 alkalommal okozott személysérüléses közúti balesetet az év első három havában, mely közel 2%-os aránynak felel meg, a segédmotoros kerékpárosoknak 3%, a kerékpárosoknak 8%, a gyalogosoknak pedig valamivel több mint 7% az arányuk a balesetek okozásában. Idén március végéig a gyalogosok összesen 223 személysérüléses balesetet okoztak, s tavalyhoz hasonlóan sok, 37 gyalogos vesztette életét közúti balesetben.

Baleseti statisztikai grafikonok letöltése ppt formátumban 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...