Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Húsvéti közúti ellenőrzések tapasztalatai
2015-04-08 09:23 | GI
Egy halálos áldozatot követelt a húsvéti közlekedés, míg 302 ittas vezetőt értek tetten az ünnepek időszakában.

A húsvéti időszakban a rendőri szervek elsősorban az ittas állapotban közlekedők kiszűrését és az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonását tekintették fő céljaikként a közúti ellenőrzések során. Az előzetes bejelentésnek megfelelően a kampány időszaka 2015. április 2-től április 6-ig tartott. A szervezés időszakában, az ellenőrzési helyek megválasztásánál a rendőri vezetők figyelembe vették a helyi viszonyokat, sajátosságokat, a korábbi évek tapasztalatait, valamint az ünnepekre jellemző közlekedési jogsértések előfordulásának kiemelt helyszíneit és időszakait. 
Az ünnepi időszakban – de már az azt megelőző napokban is – több média-megjelenésre került sor az ORFK és a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok sajtószolgálatai részéről, melyek kapcsán a húsvéti közlekedés veszélyeire, a jellemző sajátosságokra, a zsúfolt utakra, valamint a közlekedési szabályok megtartására hívták fel a figyelmet. Fő sajtóeseményként az ORFK és az NKH 2015. április 2-án a tárgykört érintő közös sajtótájékoztatót tartott.
A kerékpárosok közlekedésbiztonsága az elmúlt években az átlagosnál kedvezőtlenebbül alakult, így a közúti ellenőrzések a gépjárművezetők mellett a kerékpárosokra is kiterjedtek. A kerékpárosok esetében főként a láthatóság, valamint a jármű biztonságos vezetésére képes állapot ellenőrzésére került sor.
A kampányidőszak első felében, 2015. április 2-3-án a rendőrség alapvetően a megelőzést s nem pedig a jogsértés szankcionálását helyezte előtérbe. A rendőrök az ittasság ellenőrzésén túl – az NKH munkatársaival, közúti ellenőreivel együttműködve – kiemelt figyelmet fordítottak a járművek műszaki állapotára, ezen belül például a kerékpárok kötelező felszereltségének meglétére.
Tavaly Húsvétkor, azaz 2014. április 20-21. között mindössze 1 halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt hazánk közútjain, melyben 1 fő vesztette életét (2013. azonos időszakában ugyanakkor 8 halálos kimenetelű balesetben 11-en haltak meg). Idén a húsvéti ünnepnapokon, 2015. április 5-6-án ugyancsak 1 halálos kimenetelű baleset történt, mely 1 fő életét követelte. A hosszú hétvégén (2015. április 3-6. között, azaz péntek reggeltől hétfő estig terjedő időszakban) 5 halálos balesetben 5 fő vesztette életét, míg egy évvel ezelőtt 9 balesetben 11 fő hunyt el.

Az intézkedési adatokról röviden

A 2015. április 4-6. között tartó közúti ellenőrzésekben 4 481 rendőr vett részt, s összesen 30 327 alkoholszondás ellenőrzésre került sor. Az ellenőrzés alá vont személyek 1%-nál (302 főnél) a szervezetben szeszesital fogyasztásából származó alkohol mutattak ki. Az ittas vezetők 71%-a személygépkocsi vezető volt, míg 19%-uk a kerékpárosok, 7%-uk pedig a motorkerékpárosok és segédmotoros kerékpárosok közül került ki. Az ittas vezetők fennmaradó 3%-ában az egyéb járművezetők voltak érintve. Vezetői engedély helyszíni elvételére 114 esetben került sor az ittas vezetéssel összefüggésben, ebből 105 alkalommal a személygépkocsi-vezető engedélyét vették el.
A rendőrök a jogellenes cselekmény miatti intézkedéseik során 1 596 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, 1 809 esetben helyszíni bírság kiszabásával, 793 esetben szabálysértési, míg 218 esetben büntető feljelentéssel éltek. Ezen túlmenően közigazgatási bírság kiszabására további 2 626 alkalommal került sor. A közigazgatási bírsággal sújtott cselekményeken belül a legtöbb eset a sebességtúllépéshez (2 259), a biztonsági öv használatának elmulasztásához (267), valamint a járművezető előzetes szeszesital fogyasztásához (56) kötődött.
(Összehasonlításként: Az elmúlt év ünnepi időszakában 2014. április 19-21. között a mintegy 26 000 ellenőrzött személy 2,2%-a szervezetében mutattak ki alkoholt. Akkor az ittas járművezetők többsége, 60%-a a kerékpárosok közül kerültek ki.)
A fenti adatokból megállapítható, hogy az ellenőrzött személyek száma idén az ünnep időszakában meghaladta az előző évit, ugyanakkor az ellenőrzés alá vont, ittasan járművet vezetők száma csökkenést mutatott.  A húsvéti fokozott rendőri közúti jelenlét eredményességét a balesetek és áldozatok számának előzőekben leírt csökkenése igazolja. Húsvét hétfőjén egyes helyszíneken a szabályosan – és nem utolsó sorban józanul – közlekedő járművezetők csokinyulat kaptak ajándékba, mint például Baranya megye 6 ellenőrzési pontján.   


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...