Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Csaknem 3000-en nem csatoltak!
2015-03-18 09:08 | GI
A legutóbbi TISPOL „Seatbelt” akció során hazánkban három nap alatt 3 463 eljárás vette kezdetét passzív biztonsági eszköz használatának elmulasztása miatt.

Az elmúlt héten tartották meg Európában a TISPOL (European Traffic Police Network) idei második nemzetközi akcióját. A „Seatbelt” kampány a passzív biztonsági eszközök hazsnálatának ellenőrzésére irányult, ide értve a biztonsági övet, a gyermebiztonsági rendszert és a motorkerékpáros bukósisakot.

Amint arról előzetesen honlapunkon is beszámoltunk, Magyarországon a fokozott ellenőrzések a hét elején, hétfőtől szerdáig, azaz március 09-től 11-ig tartottak. A három napos ellenőrzés az ország teljes területére, a gyorsforgalmi, a fő- és a mellékutak forgalmának felügyeletére egyaránt kiterjedt. A területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervektől beérkező adatok alapján megállapítható, hogy az ellenőrzés három napja alatt összesen 3 463 közúti intézkedés során találtak valamilyen hiányosságot. 

Az intézkedések alapját az esetek túlnyomó többségében (2 956 alkalommal, az összes intézkedés 98%-ában) a biztonsági öv használatának elmulasztása képezte. Lakott területen belül 2 805, lakott területen kívül 114, gyorsforgalmi úton pedig 37 alkalommal indult eljárás a járművezetővel szemben amiatt, hogy nem használták a biztonsági övüket. Az utasok vonatkozásában – az előző felsorolás sorrendjének megfelelően – 345, 38 valamint 31 olyan esetet  regisztráltak, amikor jogellenesen mellőzték az öv használatát.

A szülők/felnőttek felelőtlensége következtében 51 gyermek utazott védtelenül a gépjárműben, míg a motoros szezonnak nem igazán számító hűvös napokon 6 motorkerékpárost értek tetten amiatt, hogy bukósisak nélkül közlekedett.  Az előzőeken túlmenően 26 intézkedésre került sor egyéb, közbiztonsági jellegű jogsértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, ide értve a körözött személyek elfogását, vaéamint a kábítószerrel visszaélést is.

A TISPOL Seatbelt kampányának hátterében az áll, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása a közutak harmadik fő gyilkosa (a gyorshajtás és az ittas vezetés mellett). A 0-12 év közöttiek védelmét szolgáló gyermekbiztonsági rendszer fontosságát az rámasztja alá, hogy használójának közúti baleset esetén hétszer nagyobb esélye van a túlélésre, mint anélkül.

 

Az Európai Bizottság támogatását is élvező TISPOL szervezet következő nemzetközi kampánya a gyorshajtókat veszi célba. A „Speed” akcióra európai szinten április harmadik hetében, Magyarországon pedig április 15-17 között  kerül sor. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...