Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Közúti balesetek alakulása – 2015. február
2015-03-12 16:18 | GI
2015. első két havában a személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben megsérült, illetve meghalt személyek száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma csökkent.

A rendőrség által gyűjtött előzetes – a baleset bekövetkezését követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok szerint 2015. január 01. és február 28. között összesen 2 020 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain. A halálos kimenetellel, vagy súlyos, illetve könnyű sérüléssel végződött közlekedési balesetek száma ezáltal 6,7%-kal több mint amelyet az elmúlt év azonos időszakában regisztráltak (akkor 1 893 hasonló baleset történt).

A kedvezőtlen tendencia mindhárom súlyossági kategóriában kimutatható, a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek terén egyaránt. A halálos kimenetelű balesetek száma idén február végéig 17,8%-kal (73-ról 86-ra), a súlyos sérüléses balesetek száma 2,0%-kal (546-ról 557-re), míg a könnyű sérüléses baleseteké 8,1%-kal nőtt (1 274-ről 1 377-re), a tavaly február végi adatokhoz képest.

A legfontosabb közlekedésbiztonsági mutató, a közúti balesetben meghalt személyek számának alakulásával kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy 2015. január 01. és február 28. között 13 fővel többen vesztették életüket közúti balesetben, mint az elmúlt év azonos időszakában (azaz 95 fő a tavalyi 82 áldozattal szemben, mely 15,9%-os növekedést jelent).  A súlyosan sérültek számában 30 fős pozitívum mutatható ki (idén 648 fő a tavalyi 618 fő helyett, ami 4,9%-os növekedésnek felel meg), míg könnyebben 9,5%-kal többen, összesen 1 936-an sérültek meg (a 2013. február végi 1 768 fővel szemben).

Kedvező tendencia jellemzi ugyanakkor az ittasan okozott közúti balesetek alakulását.  Idén február végéig összesen 178 fő okozott személyi sérüléssel járó közút balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban. Tekintettel arra, hogy az előző év azonos időszakában 199 ittasan okozott balesetet regisztráltak, így ezen a területen 10,6%-os csökkenés mutatható ki. Az előzőeknek megfelelően az ittas balesetek aránya az összesen okozott személysérüléses közúti baleseten belül is csökkent, a tavaly februárban mért 10,5%-ról 8,8%-ra esett vissza (azaz alatta maradt a „bűvös 10%-nak).

A balesetek főbb okai vonatkozásában, a szabályszegések statisztikai terminológia szerinti sorrendjében említésre változás nem történt. A balesetek többsége, mintegy 37%-a aktív, vagy passzív sebességtúllépés miatt következett be. Ez egyben a gyorshajtások baleseteken belüli arányának növekedését jelzi, hiszen idén január után februárban is meghaladta az egy évvel ezelőtt mért értéket (példával bemutatva: tavaly február végén a személysérüléses közúti balesetek 31%-ának hátterében állt a gyorshajtás az idei 37%-kal szemben).

Elsőbbségi jog megsértése miatt az összes januári baleset 27%-át okozták, míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása az összes eset 11%-ában állt személysérüléses baleset hátterében (mindkét adat megegyezik a tavaly azonos időszakban mért értékkel). Az egy évvel ezelőttinél 2%-kal magasabb, 71%-os a személygépkocsi vezetők részvétele a balesetet okozók körében, bár köztudott, hogy ennek a közúthasználói csoportnak az aránya legmagasabb a közúti forgalmon belül. A tehergépjárművek vezetői a balesetek 9%-át, az autóbusz vezetők pedig a balesetek 2%-át okozták (a korábbi évek átlagának megfelelően).

Az előzetes adatok alapján motorkerékpáros 13 alkalommal okozott személysérüléses közúti balesetet a két téli hónapban (ez kevesebb, mint 1%-os arány), a segédmotoros kerékpárosoknak 1,5%, a kerékpárosoknak, valamint a gyalogosoknak egyaránt 7-7% az arányuk a balesetek okozásában. (Idén február végéig a gyalogosok összesen 150 balesetet okoztak, s meglepően sok, 28 gyalogos vesztette életét közúti balesetben).

 

Amennyiben a 2015. I-II. havi személysérüléses közúti balesetek számát az öt évvel ezelőtt, február végén mért adatokkal hasonlítjuk össze, megállapíthatjuk, hogy idén 5,6%-kal több személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztak, mint 2011-ben. Ha pedig a közúti balesetekben meghalt, megsérült személyek számának alakulását vesszük alapul, akkor hasonló képet kapunk. 2015-ben 2 679 fő sérült meg, ill. vesztette életét közlekedési balesetben, 3,4%-kal többen, mint 2011-ben ( akkor 2 590 fő volt a sérültek, illetve áldozatok száma).

 

A baleseti statisztika megtekintése ppt formátumban 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...