Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Bitonsági öv ellenőrzések hazánkban és Európában
2015-03-09 11:27 | GI
Hétfőtől szerdáig hazánkban, európai szinten viszont egész héten tart a TISPOL „Seatbelt” megnevezésű akciója.

A TISPOL (European Traffic Police Network) idei második nemzetközi akciója a passzív biztonsági eszközök hazsnálatának ellenőrzésére irányul. A TISPOL több mint tíz éve szervez hasonló akciókat, így „Seatbelt” kampány tradicionálisnak tekinthető az európai ellenőrzések sorában. A kampányban részt vevő országok magas száma következtében az akció az „öreg kontinens” jelentős részére kiterjed (várhatóan 28 ország vesz részt az akcióban).
A kampány jellegzetessége, hogy a TISPOL-hoz tartozó tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján ellenőrzik a járművek vezetőit. Magyarországon a fokozott ellenőrzések a hét elején, hétfőtől szerdáig, azaz március 09-től 11-ig tartanak. A három nap során a járművezetők az ország bármely pontján – a fővárosban és vidéken egyaránt - számíthatnak célellenőrzésekre. Az ellenőrzés tapasztalatait a rendőrség összesíti, majd az eredményeket megküldi a TISPOL Műveleti Csoportja, az Operational Group részére, mely európai szintű értékelést készít.
A nemzetközi szintű ellenőrzés hátterében az áll, hogy a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint a motorkerékpáros bukósisak használatának elmulasztása a gyorshajtást és az ittas vezetést követően a közúti tragédiák bekövetkezésének harmadik legfőbb oka Európában. A biztonsági öv igazoltan életmentő eszköz, még lassú haladási sebességgel bekövetkező ütközések esetén is védi életüket, testi épségünket. Mindezeken túl az öv használata nélkül az olyan más passzív védelmi megoldások, mint például a légzsák sem fejtik ki kedvező hatásukat, sőt, akár súlyos, vagy szélsőséges esetben akár halálos sérüléseket is okozhatnak. (a biztonsági öv használatának elmulasztása egyike a közutak legfőbb gyilkosainak – az Európai Bizottság szóhasználatában!) 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...