Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Baleseti helyzet januárban
2015-02-12 22:19 | GI
Az új év első hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben meghalt személyek száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor csökkent.

A rendőrség által gyűjtött előzetes – a baleset bekövetkezését követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok szerint 2015. január hónapban összesen 1 124 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 14,0%-kal többet, mint az elmúlt év januárjában (akkor 986 hasonló baleset történt). 
A halálos kimenetelű balesetek száma január 01. és 31. között 15,79%-kal (38-ról 44-re), a súlyos sérüléses balesetek száma 0,33%-kal (302-ről 303-ra), míg a könnyű sérüléses baleseteké 20,28%-kal nőtt (646-ról 777-re) 2013. első hónapjához képest. Közúti balesetben 8 fővel többen vesztették életüket, mint tavaly januárban (48 fő a 39 fővel szemben), a súlyosan sérültek számában 6 fős pozitívum mutatható ki (idén 352 fő, tavaly 346 fő), míg könnyebben 1 061-en sérültek meg (a 905 fővel szemben).
Kevesebben okoztak viszont személyi sérüléssel járó közút balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban. Idén januárban 82 baleset vezethető vissza az okozó ittas állapotára, míg tavaly azonos időszakban 107 ilyen balesetet regisztráltak. Ennek megfelelően az ittas balesetek aránya az összesen okozott személysérüléses baleseten belül a tavalyi 11%-ról 7,3%-ra esett vissza, amire az ezredforduló óta példa nélküli!
A balesetek 39%-a gyorshajtás miatt következett be. A gyorshajtások ilyen kiugró arányára már régóta nem volt példa (ez egyébként az enyhéb januári időjárásra, s az ezzel járó nagyobb haladási sebesség lehetőségére utal, mert a gyorshajtások aránya általában 25-28% között mozog). Elsőbbségi jog megsértése miatt az összes januári baleset 27%-át okozták, míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása az összes eset 11%-ában állt személysérüléses baleset hátterében.
Meglepően magas, 74%-os a személygépkocsi vezetők aránya a balesetet okozók körében (a 2014. év átlagában ennél több mint 10%-kal kevesebb, 62% volt). Tehergépkocsi vezetők a balesetek 9%-át, az autóbusz vezetők pedig a balesetek 2%-át okozták. Az előzetes adatok alapján motorkerékpáros mindössze 5 alkalommal okozott személysérüléses közúti balesetet (ez 1% alatti arány), a segédmotoros kerékpárosoknak 1%, a kerékpárosoknak 5%, a gyalogosoknak pedig 8% az arányuk a januári balesetek okozásában. (Idén januárban a gyalogosok összesen 92 balesetet okoztak, s 16 gyalogos vesztette életét közúti balesetben). 
Amennyiben egy hosszabb időintervallumot megvizsgálva a 2015. év januári adatait nem az elmúlt évhez, hanem a tíz évvel ezelőtti helyzethez hasonlítjuk, akkor azt láthatjuk, hogy egy évtized alatt hazánkban a személysérüléses közúti balesetek száma mintegy 22%-kal csökkent (idén januárban 1 124 baleset a 2005. januári 1 440 balesettel szemben). Ugyanebben az időszakban a közúti balesetek során meghalt, ill. megsérült személyek számában 27%-os csökkenés mutatható ki (összesen 1 461fő a tíz évvel ezelőtti 2 004 fő helyett).
Az előzőkben ismertetett előzetes közúti baleseti adatok a rendőrség RobotZsaru Neo rendszere, valamint a megyei rendőr-főkapitányságok által szolgáltatott adatokra épülnek.

Megjegyzés: Az új év első hónapja a közúti balesetek szempontjából kedvezőtlenebbül alakult az elmúlt évekhez képest, mely részben minden bizonnyal az átlagosnál enyhébb januári időjárásra is visszavezethető. A sok éves szakmai tapasztalatok alapján az enyhébb téli időszakok intenzívebb közúti közlekedést és a nagyobb haladási sebességet tesznek lehetővé, mely sajnálatosan együtt jár a sérülési/halálozási kockázat jelentős növekedésével (a nagyobb ütközési, elütési sebességre tekintettel). A fővárosban január hónapban a balesetek számában mért több mint 30%-os növekedés, a gyorshajtások országos szintű 39%-os aránya, valamint a gyalogos elütések és áldozatok magas száma ugyancsak az enyhe téli időjárás hatására utal. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...