Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Ittas vezetés: szigorodó nemzetközi szabályok
2015-02-04 09:01 | GI
Skóciában 0,5 g/l értékre csökkent az engedélyezett véralkohol limit, Litvániában pedig zéró toleranciát vezettek be a hivatásos, valamint a kezdő vezetők körében.

Az elmúlt hónapokban kontinensünk két országa területén szigorodtak az ittas vezetés szabályai. Skóciában 2014. december 05-én lépett hatályba az a rendelkezés, mely szerint a közúti forgalomban részt vevő járművezetők véralkohol értéke nem lehet magasabb a 0,5 g/l értéknél. Korábban a felső határ 0,8 g/l volt. Skócia ezzel a lépéssel kivált az eddig egységes brit gyakorlatból, hiszen az Egyesült Királyság más részein (Anglia, Wales, Észak-Írország) az előzetes tervek és az évekig tartó előkészítő munkálatok ellenére még mindig nem vezették be a 0,5 g/l-es szigorítást (utóbbi törekvésekről, az előkészítésről honlapunkon is beszámoltunk).

A skót érték egyébként megfelel napjaink EU átlagának, bár az Európai Bizottság további lépéseket tart szükségesnek a zéró tolerancia felé, hiszen a baleseti statisztikák egyértelműen mutatják, hogy az ittas vezetés – a gyorshajtást követően - a közutak második fő gyilkosa. Skóciában a közúti közlekedésbiztonság további javításának szükségességével, emberek százai életének megmentésével, a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti balesetek számának visszaszorításával indokolták a szigorúbb szabályozást.

A hivatalos kormányzati kommunikáció arra is kitért, hogy a korábban engedélyezett 0,8 g/l egy olyan magas értéknek bizonyult, amely már megkérdőjelezte az egyén vezetői alkalmasságát, és sajnos sokan felelőtlenül bíztak saját képességeikben, valamint abban, hogy ittasságuk következmények nélkül marad. Márpedig az ittas vezetők jelentős része a megengedett sebességet is túllépi, ezért az ittasan okozott balesetek sérülési és halálozási kockázata Skóciában is magasabb volt az átlagosnál.

A skót szigorítás bevezetése előtt egy felmérést is végeztek (az IAM, azaz UK Institute of Advanced Motorist által), mely során a megkérdezett 2 632 járművezető 68%-a kedvezően nyilatkozott a véralkohol érték csökkentéséről, s annak várható hatásairól. A skót jogalkotók csalódottságuknak is hangot adtak, amikor értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Királyságban – immár Skócia kivételével – Európa legmagasabb véralkohol értékét alkalmazzák, s a kormányzat még mindig nem döntött az egységes szigorítás bevezetéséről. Az IAM csatlakozott a kritikához, s nyilatkozatuk szerint arra törekednek, hogy a kormány az európai szemléletrendszerhez igazodva vizsgálja felül a jelenlegi szabályozást, s tegye meg a szükséges lépéseket.

Egy másik EU tagállam területén, Litvániában az eddig általánosan alkalmazott véralkohol szint 0,4 g/l volt. 2015. január 01-től azonban a nagyobb baleseti kockázattal rendelkező kezdő vezetők, valamint a kereskedelmi célú gépjárművek (értsd: hivatásos tehergépjármű és autóbusz vezetők) vezetői részére zéró toleranciát hirdettek.

A speciális szabály egyben azt jelenti, hogy az érintett vezetők egy korty szeszesitalt sem fogyaszthatnak a vezetés megkezdése előtt, illetve alatt. Az engedélyezett ittassági szint mértékének csökkentése a nemzetközi tapasztalatok alapján igazoltan a közlekedésbiztonsági helyzet javulását eredményezi. Írországban a 2011-ben csökkentették az ittas vezetés limitjét 0,5 g/l-re, a kezdő vezetőknél és hivatásos sofőröknél pedig 0,2 g/l-re s az azóta eltelt három évben jelentős mértékben csökkent a halálos áldozatok, valamint az ittasan okozott balesetek száma.

A másik példa Svájc, ahol a 0,8 g/l-ről 0,5 g/l értékre történő csökkenést 2005-ben vezették be. Az új szabályozás első éveiben, azaz 2005 és 2008 között nem kevesebb, mint 44%-kal csökkent azoknak a halálos áldozatoknak a száma, akik szeszesital fogyasztásával összefüggő közúti balesetben vesztették életüket. (Az ETSC tagszervezete, a Svájci Baleset-megelőzési Tanács az összehasonlító felmérés végzésekor a 2002-2004. közötti időszak adatait vette alapul.)

 

(Forrás: TISPOL) 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...