Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Okostelefonra is: téli autópálya kisokos!
2015-01-16 09:09 | GI
Az ORFK-OBB az aktualizálást követően megjelentette téli Autópálya kisokos kiadványát. Elkészült az azonos nevű okostelefon applikáció is, jóval bővebb tartalommal. Minden gépjárművezetőnek ajánljuk!

Hogyan közlekedjünk a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudnunk és megtartanunk, amennyiben télen közlekedünk? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa, mely a napokban válik elérhetővé az autósok részére.


A korábbiaknak megfelelően a mostani, kiadvány is összehajtható, „harmonika” jellegű, ezáltal a gépkocsik ajtózsebében, kesztyűtartójában könnyen elfér. A tartalom aktualizálásra, kiegészítésre került, ide értve például a közérdekű információkat és az elérhetőségeket is. Új elem továbbá a nyomtatványon található QR kód, mely segítségével azonnal elérhetjük a bővített, elektronikus tartalmat.
Ami viszont igazán új: az okostelefon applikáció, mely „autopalya kisokos” címen tölthető le. Az okostelefonokre kifejlesztett változat bővebb tartalmú, plusz szolgáltatásokat tartalmaz, mindenki által elérhető, s másodpercek alatt letölthető. Ezért mindenkinek ajánljuk, aki gépkocsival közlekedik: járművezetőknek és utasoknak egyaránt!

A nyitó oldalon négy irányban indulhatunk el:
-    kisokos
-    információk
-    térkép
-    sos

A „kisokos” menűben a kiadvány főbb tartalmi elemei könnyen elérhetők, ide értve a hasznos tudnivalókat, díjfizetéssel kapcsolatos információkat, autópálya kezelők elérhetőségét, valamint a vészhelyzet esetén teendőket. Az információk területi beállítását önmagunk végezhetjük el, annak megfelelően, hogy 25, 50, 100, vagy inkább 250 km-es távolságon belül vagyunk kíváncsiak a benzinkutak, pihenőhelyek, mobil és fix sebességmérők, autópálya rendőri szervek, rendőr-főkapitányságok helyeire, székhelyeire. A térkép menüben az információban felsoroltak elhelyezkedését láthatjuk, az alapvető kiegészítő információk feltüntetésével (pl. milyen üzemanyagtöltő állomás van az adott helyen, hol van elhelyezve a sebeségmérő stb.)
Igen hasznos az SOS menű, mely legfontosabb tulajdonsága, hogy középen egy nagy zöld gomb megnyomásával a 112-es segélyhívó szám azonnal hívható. Emellett néhány hasznos információt is olvashatunk, mi a teendő veszély esetén. Az applikáció magyar és angol nyelven érhető el. 

Az Autópálya kisokosról

Az „Autópálya kisokos” tömör precizitással összesíti, mire is kell a téli hónapokban különös figyelmet fordítani. Mindenekelőtt fontos gépkocsi felkészítése a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó és a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kellékeknek számítanak ilyenkor.
Járművezetés közben a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot szükséges tartani, s az előre nem látható eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is.
A téli gumiabroncsok használata mindenképpen ajánlott, mert ha a levegő hőmérséklete 7 C° alá csökken, ezek az abroncsok jelentősen növelik a gépjárművel utazók biztonságát. Az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos, a fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházat életet menthet. Amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet, mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt (akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre).
Az előzőeken túl a kiadvány egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, az útvonal előzetes megtervezésére, s hasznos ajánlások megfogalmazásán túl tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá a közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is. A téli „Autópálya kisokos” 80 000 példányban készül, a magyar, angol, valamint német nyelvek mellett román, szerb és ukrán nyelveken is elérhető. 
A téli Autópálya kisokos kiadványt alapvetően a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, valamint az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél szerezhetik be az autósok, de az autópályás rendőrök is segítenek a szétosztásban, intézkedésük során, vagy a pihenőhelyeken. A magyar és idegennyelvű kiadványok elektronikus formában az ORFK-OBB honlapján is elérhetől!
 
A téli „Autópálya kisokos” magyar nyelvű változatának letöltése pdf formátumban

Motorway information Hungary (pdf)

Autobahnführer Ungarn (pdf)

Totul despre Autostrazile din Ungaria (pdf)

Korisne informacije na autoputu (pdf)

Довідхник Abtomaгictraлi (пдф) 


  • Ne válj utcai...

    Februári hétfő, reggel fél nyolc. Budapest. Az eső zuhog. Kamaszok dugig pakolt iskolatáskával, sportzakós úriemberek papírkötegekkel sietnek a dolgukra. A forgalom...  >>

  • Truck&Bus ellenőrzés...

    Egy héten keresztül a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon...  >>

  • Dalíró pályázatot hirdet a...

    Dalíró versenyre hívja a fiatalokat a Diák Újságíró Egyesület és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság. A pályázat mottója, és egyben célja, hogy mindenki...  >>