Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Okostelefonra is: téli autópálya kisokos!
2015-01-16 09:09 | GI
Az ORFK-OBB az aktualizálást követően megjelentette téli Autópálya kisokos kiadványát. Elkészült az azonos nevű okostelefon applikáció is, jóval bővebb tartalommal. Minden gépjárművezetőnek ajánljuk!

Hogyan közlekedjünk a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudnunk és megtartanunk, amennyiben télen közlekedünk? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa, mely a napokban válik elérhetővé az autósok részére.


A korábbiaknak megfelelően a mostani, kiadvány is összehajtható, „harmonika” jellegű, ezáltal a gépkocsik ajtózsebében, kesztyűtartójában könnyen elfér. A tartalom aktualizálásra, kiegészítésre került, ide értve például a közérdekű információkat és az elérhetőségeket is. Új elem továbbá a nyomtatványon található QR kód, mely segítségével azonnal elérhetjük a bővített, elektronikus tartalmat.
Ami viszont igazán új: az okostelefon applikáció, mely „autopalya kisokos” címen tölthető le. Az okostelefonokre kifejlesztett változat bővebb tartalmú, plusz szolgáltatásokat tartalmaz, mindenki által elérhető, s másodpercek alatt letölthető. Ezért mindenkinek ajánljuk, aki gépkocsival közlekedik: járművezetőknek és utasoknak egyaránt!

A nyitó oldalon négy irányban indulhatunk el:
-    kisokos
-    információk
-    térkép
-    sos

A „kisokos” menűben a kiadvány főbb tartalmi elemei könnyen elérhetők, ide értve a hasznos tudnivalókat, díjfizetéssel kapcsolatos információkat, autópálya kezelők elérhetőségét, valamint a vészhelyzet esetén teendőket. Az információk területi beállítását önmagunk végezhetjük el, annak megfelelően, hogy 25, 50, 100, vagy inkább 250 km-es távolságon belül vagyunk kíváncsiak a benzinkutak, pihenőhelyek, mobil és fix sebességmérők, autópálya rendőri szervek, rendőr-főkapitányságok helyeire, székhelyeire. A térkép menüben az információban felsoroltak elhelyezkedését láthatjuk, az alapvető kiegészítő információk feltüntetésével (pl. milyen üzemanyagtöltő állomás van az adott helyen, hol van elhelyezve a sebeségmérő stb.)
Igen hasznos az SOS menű, mely legfontosabb tulajdonsága, hogy középen egy nagy zöld gomb megnyomásával a 112-es segélyhívó szám azonnal hívható. Emellett néhány hasznos információt is olvashatunk, mi a teendő veszély esetén. Az applikáció magyar és angol nyelven érhető el. 

Az Autópálya kisokosról

Az „Autópálya kisokos” tömör precizitással összesíti, mire is kell a téli hónapokban különös figyelmet fordítani. Mindenekelőtt fontos gépkocsi felkészítése a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó és a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kellékeknek számítanak ilyenkor.
Járművezetés közben a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot szükséges tartani, s az előre nem látható eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is.
A téli gumiabroncsok használata mindenképpen ajánlott, mert ha a levegő hőmérséklete 7 C° alá csökken, ezek az abroncsok jelentősen növelik a gépjárművel utazók biztonságát. Az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos, a fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházat életet menthet. Amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet, mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt (akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre).
Az előzőeken túl a kiadvány egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, az útvonal előzetes megtervezésére, s hasznos ajánlások megfogalmazásán túl tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá a közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is. A téli „Autópálya kisokos” 80 000 példányban készül, a magyar, angol, valamint német nyelvek mellett román, szerb és ukrán nyelveken is elérhető. 
A téli Autópálya kisokos kiadványt alapvetően a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, valamint az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél szerezhetik be az autósok, de az autópályás rendőrök is segítenek a szétosztásban, intézkedésük során, vagy a pihenőhelyeken. A magyar és idegennyelvű kiadványok elektronikus formában az ORFK-OBB honlapján is elérhetől!
 
A téli „Autópálya kisokos” magyar nyelvű változatának letöltése pdf formátumban

Motorway information Hungary (pdf)

Autobahnführer Ungarn (pdf)

Totul despre Autostrazile din Ungaria (pdf)

Korisne informacije na autoputu (pdf)

Довідхник Abtomaгictraлi (пдф) 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...