Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Intenzív alkohol és drog ellenőrzések Belgiumban
2015-01-14 09:51 | GI
Minden járművezetőt leállítanak, aki a szórakozóhelyet a hajlani órákban elhagyja, s gépjármű kormánya mögé ül. Menekülési útvonal kizárva!

A belga rendőrség napjainkban kiterjesztett közlekedésbiztonsági akciókat folytat a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban történő járművezetés visszaszorítására. A legutóbbi ilyen „nehézsúlyú”  akcióban öt rendőri szerv részéről összesen 97 rendőr vett részt, az együttműködő egységek a helyi és a szövetségi rendőrséget (Gendarmerie és Federale Politie) egyaránt képviselték. 
Az előkészítő munkák során az ellenőrzési pontokat híres és közkedvelt bárok, nightclub-ok közelében választották meg. Ennek oka, hogy a belga rendőri tapasztalatok és baleseti statisztikai adatok szerint  növekedést mutat azoknak az ittasan, vagy bódult állapotban okozott baleseteknek a száma, melyet szórakozóhelyről távozó személy okozott. Az akció idején minden olyan személyt ellenőriztek, aki éjszaka 1 óra és reggel 7 óra között a szórakozóhelyet elhagyva gépjármű kormánya mögé ült. A leállításos ellenőrzésre néhény kilométeren belül sor került. A járművezetőknek menekülési útvonaluk nem volt, a rendőrök a tervezés során ügyeltek az utak megfelelő zárására (egy biztonsági céget is bevontak a kampányba).
Az ellenőrzési pontokon kábítószer kereső kutyákat is bevetettek, továbbá az esetleges menekülő személyek követésére és más, előre nem látható sürgős feladat teljesítésére egy rendőri helikopter is készenlétben állt. Az ellenőrzés éjszakáján hat óra alatt összesen 744 járművezető leállítására került sor, akik mindannyian szórakozóhelyről jöttek ki. Közülük 61 járművezető sértett valamilyen jogszabályt, ebből 44 fő szeszesital, vagy bódító hatású szer fogyasztását követően ült gépkocsiba (11 alkalommal a vezetői engedélyt már a helyszínen elvették). Az előzőeken túlmenően hét körözés alatt álló személyt is elfogtak.
Az akcióban megfigyelőként három holland rendőr is vett részt, akik tapasztalatokat gyűjtöttek egy hasonló akció esetleges hollandiai végrehajtásához. A bevált gyakorlatok („best practice”) ilyen módon történő átvétele természetes a TISPOL tagszervei között. Korábban az ittas vezetők rendkívül gyors és hatékony finn ellenőrzési gyakorlatát vette át több ország rendőrsége, a német „Blitz Marathon” típusú folyamatos sebességellenőrzés módszerét ugyancsak több tagállam kezdte alkalmazni (nem kizárt a jövőben európai kiterjedésű sebességellenőrző marathon sem), míg a legújabb hírek szerint az utazó bűnözők kiszűrésére, a nemzetközi bűnelkövetői hálózatok felszámolására indított angol „Trivium” ellenőrzést vette át a holland rendőrség, azaz a Dutch Politie.
(Megjegyzés: a finn alkoholszondázás gyakorlatáról, a „Blitz marathon”-ról, valamint a „Trivium 3”-ról honlapunkon egyaránt tudosítottunk.)
(Forrás: TISPOL) 


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...