Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Péntektől fokozott közúti ellenőrzések!
2014-12-11 06:41 | GI
A TISPOL karácsony előtti hagyományos „Alcohol&Drugs” európai kampánya az ittas és a bódult állapotban vezetőktől kívánja megvédeni a közúton közlekedők millióit. Magyarországon ez a hétvége az akció ideje.

Egy hét időtartamú európai közúti ellenőrző akció vette kezdetét december 08-án a reggeli órákban. A TISPOL (European traffic Police Network) által szervezett „A&D”, azaz „Alcohol and Drugs” kampány vasárnap estig, december 14-én 24 óráig tart. Az akcióban 27 európai ország vesz részt. A döntő többségében uniós tagállamok mellett a Norvégia, Svájc, valamint szerbia közlekedési rendőrei is csatlakoztak a kampányhoz.

Magyarországon az autósok december 12-től 14-ig, azaz péntektől vasárnapig számíthatnak az általánosnál fokozottabb alkoholszondás ellenőrzésekre. Az országos szintű akció napjai a hétvégi bevásárlások időszakára esnek. Az „A&D” kifejezetten a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban lévő vezetők kiszűrésére irányul. Az ittas és a bódult állapotban történő vezetés valamennyi európai országban törvénysértő, az ilyen jogsértések pedig pedig a legveszélyesebbek közé tartoznak. Az ittas vezetés Európában a közutal második fő gyilkosa (a gyorshajtás után), bár Franciaországban a hivatalos adatok szerint a halálos balesetek többségét ittas személy okozza.

Az alkohol rendkívül károsan hat a vezetési képességre. Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

A TISPOL az „Alcohol&Drugs” kampányát tradicionálisan a Karácsony előtti időszakban szervezi meg, tekintettel a zsúfolt utakra, a közlekedők védelmére, s arra, hogy a Karácsonyt mindenki szerettei között, békésen és épségben tölthesse. Az elmúlt évi azonos akció során egy hét alatt 1,1 millió gépjárművezető alkohol-ellenőrzésére került sor, s a szondák 15 305 esetben pozitív értéket mutattak. Emellett 2 133 alkalommal drog hatása alatti járművezetés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást járművezetővel szemben.

 

Kérjük a járművezetőket, hogy az emberi élet védelme érdekében soha ne fogyasszanak szeszesitalt, vagy bódító hatású szert jármű vezetése előtt, vagy alatt (kábítószert pedig azt követően se).

 

Érdemes tudni, hogy bódító, a biztonságos vezetést kizáró hatása nem csak kábítószereknek van, hanem bizonyos gyógyszereknek és gyógykészítményeknek is (különösen az erősebb fájdalomcsillapítók és nyugtatók tartoznak ebbe a körbe). Ezért kérjük, hogy ilyen gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt se szedjen akkor, ha járművet  kíván vezetni. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett készítmény károsan befolyásolja a vezetést,  kérjük olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődjön az orvosánál, a legközelebbi patikában, vagy egyszerűen csak az interneten! 


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...