Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Vízirendészeti járőrverseny 2014
2014-09-22 09:14 | GI
Győrben rendezték meg a XIII. Országos Vízirendészeti Járőrversenyt. Ügyességi és gyorsasági versenyszámokat követően az elméleti ismeretszint is felmérésre került. Tiszai fölény a díjazásban.

Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően a vízirendészeti járőrök megmérettetése nem a Balatonon, hanem legnagyobb folyamunkon, a Dunán történt. A szeptember 16-án és 17-én Győrben megrendezett szakmai verseny a 13. volt az Országos Vízirendészeti Járőrversenyek sorában. A nyilvánosság előtt zajlott rendezvényt a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság, s annak Balesetmegelőzési Bizottsága szervezte meg az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) felkérésére. A rendezvény az ORFK-OBB tradicionális szakmai eseményeinek sorát gyarapítja, és nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít.


Hazánk három vízirendészeti rendőrkapitánysága (Tiszai, Dunai és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság) egyaránt három-három csapatot indított.
A „specialisták” mellett az alábbi területi rendőri szervek vízi járőrei is részt vettek:
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A versenyt Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK-OBB alelnöke nyitotta meg. A rendezvény első napján a versenyzők a Mosoni-Duna Aranypart szakaszán gyakorlati feladatokat hajtottak végre. Az ügyességi és gyorsasági versenyszámokat egyaránt versenybírók felügyelték. A versenyt megelőzően a gyakorlati feladatok egy alkalommal bemutatásra kerülnek. A versenyt a pályarajz alapján kellett végrehajtani, a sorrendtől eltérni nem lehetett.
Az egyenlő esélyek érdekében a versenyzőknek azonos feladatokat kellett végrehajtani, a gyakorlati feladatok végrehajtására pedig ugyanazok a vízi járművek álltak rendelkezésre.
(Quicksilver 500 Timonier szolgálati kisgéphajó).

Az ügyességi versenyszám az alábbi pályaelemekből állt:
Rajt. Motor indítása. Elindulás kikötőpontonról.
Behátrázás a bóják által kijelölt területre.
Megállás a bójasor mellett, a mentőgyűrű csáklyával történő hajóba emelése.
Beállás a bóják által kijelölt területre. Mentőgyűrű elhelyezése a jobb oldalon levő bóján. Ezután kihátrázás.
Bója bal kéz felőli megkerülése.
Szlalomozás a bóják között.
Folyosón történő áthaladás.
Kikötőponton mellé állás, kikötés, motor leállítása.
A gyakorlati verseny szüneteiben látványos katonai, valamint katasztrófavédelmi bemutatókra került sor.

Az elméleti versenyre a második nap került sor (előre összeállított szakmai tesztlap kitöltése 45 perc alatt), majd az eredmények értékelését követően egyéni (elméleti) és csapatszámban hirdettek nyerteseket. A csapatoknál a vízirendészeti rendőrkapitányságok, valamint a megyei rendőr-főkapitányságok csapatait külön értékelték. A díjakat a záróünnepség keretében, Csizmadia Gábor rendőr dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megye rendőr-főkapitánya adta át a legjobban teljesítő vízirendőröknek. Az összesített értékelés (elméleti és gyakorlati versenyek) alapján a XIII. Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrversenyen  a vízirendészeti rendőrkapitányságok vonatkozásában az alábbi eredmények születtek:
Első helyezést ért el a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság III-as számú csapata (Karafa Sándor Csaba r.ftzls., Besenyei László r.tőrm.)
Második helyezést ért el a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság III-as számú csapata (Papp Zsolt r.zls., Losonczi Viktor r.tzls.)
Harmadik helyezett lett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság II-es számú csapata (Hódi Rudolf Márk r.zls., Monostori Balázs r.tőrm.)

A megyei rendőr-főkapitánysági csapatok vonatkozásában:
Győztes lett a Fejér MRFK (Benkovics László r.ftzls., Pallag József r.ftzls.)
Második lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK (Dancs Bertalan r.ftzls., Dévai József r.zls.)
Harmadik helyezést ért el a Baranya MRFK (Keresztes Sándor r.tzls., Kovács Sándor r.ftőrm.)

Az elméleti versenyszám egyéni győztese: Karafa Sándor Csaba r.tzls., a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állományából.

A vízirendészeti járőrök országos versenye 2015-ben is folytatódik, a házigazda ezúttal a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság lesz.

 

 

  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...