Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
TISPOL Seatbelt eredmények
2014-09-18 08:10 | GI
Naponta 1 100 intézkedés történt övhasználat elmulasztása miatt Magyarországon a legutóbbi nemzetközi szintű akció keretében.

A TISPOL (European Traffic Police Network) 2014. szeptember 8-14. között tartotta meg„Seatbelt” megnevezésű európai kampányát, mely a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági ülés, valamint a motorkerékpáros bukósisak) használatának ellenőrzésére irányult. A fenti időintervallumon belül a nemzeti ellenőrzések időpontját az egyes tagállamok önállóan határozhatják meg.  Magyarországon szeptember 09. és 11 között (kedd reggeltől csütörtök estig) hajtották végre a célellenőrzéseket. A „Seatbelt” akció végrehajtása országos szintű volt, melyet az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya rendelt el.
A három napos ellenőrzés során 3 010 járművezetővel és 324 utassal szemben állapították meg a biztonsági öv használatának jogosulatlan hiányát. Összesen tehát 3 317 fővel szemben indult eljárás az övhasználat elmulasztása miatt. A járművezetők vonatkozásában 2 808 szabályszegést lakott területen belül, 183 jogsértést lakott területen kívül, 19-et pedig autópályán állapítottak meg. Ezek az adatok nem csak azt mutatják, hogy lakott területen belül alacsonyabb az övhasználati hajlandóság, hanem a rendőri ellenőrzések is inkább itt jellemzők (a leállításos ellenőrzések általában itt hajthatók végre biztonságosabban).
Az utasok körét vizsgálva 209-en lakott területen belül az első, 52-en a hátsó ülésen utaztak védettség hiányában. Lakott területen kívül az „anyósülésen” ülő utassal szemben 25, hátul ülő utassal szemben pedig 17 esetben jártak el. Gyorsforgalmi utakon 8 esetben első ülésen, 13 esetben pedig hátsó ülésen utazóval szemben indult eljárás be nem csatolt öv miatt. Az akcióban részt vevő rendőrök a gyermekbiztonsági rendszer használatának jogellenes elmulasztását 43 esetben észlelték, míg összesen 5 fő motorkerékpáros vett részt a forgalomban úgy, hogy nem viselt bukósisakot.

A TISPOL „Seatbelt” akció idején hazánkban egy megdöbbentő, nem mindennapi esetre derült fény, amelyet magazin rovatunkban olvashatnak!
 
A következő TISPOL nemzetközi ellenőrzés hazánkban 2014. október 07-09. között várható, a „Truck&Bus” kampány a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmának ellenőrzésére irányul. 


Vissza
  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...  

  • Regös István – akinek majdnem minden...

    Komoly elismerésben részesült Regös István: az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal is együttműködő ismert újságíró művészasztalt kapott a New York...