Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
215 km/h 120 km/h helyett!
2014-08-13 08:29 | GI
Luxusautót koboztak el gyorshajtás miatt Svájcban. Az ok: megengedett sebesség jelentős túllépése.

Az eset 2014. augusztus 03-án, vasárnap történt Svájcban, Aargau Kantonban, Spreitenbach település közelében. Egy 59 éves német állampolgár a kora reggeli órákban luxuskategóriájú gépkocsijával utazott az A1-es autópályán, amikor a rendőrök sebességmérést követően leállították. A férfi a sebességmérés pillanatábn 215 km/h sebességgel haladt, ezért a hatályos svájci szabályozás alapján végleg elvesztette a „szabályszegés elkövetésének eszközét”, azaz a járművet.
Svájcban az autópályákon engedélyezett maximális sebesség 120 km/h, melyhez az eljáró hatóság toleranciaként 7 km/h értéket hozzáad (ez részben a készülék mérési pontossági tényezőjéből adódik), s a bírságolás efölött kezdődik meg. Tekintettel a német luxusautó 215 km/h haladási sebességére, ebben az esetben a sebességtúllépés mértéke 88 km/h. 
Az Aargau Kantonspolizei szóvivője a Svájci Közlekedési Törvényre (Schweizer Verkehrsgesetz) hivatkozva elmondta, hogy aki a svájci autópályákon több mint 80 km/h-val lépi túl az engedélyezett felső sebességhatárt, hivatalosan „száguldozó”-nak minősül, ezáltal járműve elkobzásra kerül. Az elkobzást tehát jogszabály írja elő kötelező jelleggel, emellett az őrizetbe vett gépjárművezető magas összegű pénzbírságra, vagy extrém esetben szabadságvesztés büntetésre is számíthat.
A szigorú szabályozás oka: a gyorshajtás a svájci utakon is a közutak első számú gyilkosa, továbbá az ilyen jelentős sebességtúllépés balesetokozási, valamint halálozás kockázata rendkívül magas. A svájci példa korántsem egyedülálló: Franciaországban is hasonlóan büntetik a megengedett sebességet jelentősen túllépő járművezetőket. Az elkobzást attól függetlenül végrehajtják, hogy a gépkocsi a vezető tulajdonát képezi, vagy sem. 


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...