Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Gyorshajtásért börtön
2014-07-20 13:49 | GI
240 km/h-val száguldott egy férfi az Egyesült Királyságban, miközben négy kisgyermek ült a gépkocsiban – biztosítatlanul! Börtönbe került!

Az elmúlt hetekben hozott ítéletet a Peterborough Bíróság Keith Millard ügyében, akit közúti szabályszegések elkövetése miatt fő büntetésként szabadságvesztésre ítéltek. A 27 éves férfi az A14-es úton száguldozott fekete Mercedes 320 típusú személygépkocsijával, mintegy 150 mph (kb. 240 km/h) sebességgel. A közúti ellenőrzést végző rendőrök észlelték az igen jelentős mértékű sebességtúllépést, majd követni kezdték a gyorshajtót. (Az A14 az Egyesült Királyság egyik legnagyobb forgalmú főútvonala, ahol lakott területen kívül 96 km/h az engedélyezett sebesség).
Keith Millard változatlan sebességgel haladt tovább, s csak egy másik osztott pályás út elérésekor, a növekedő forgalom hatására lassított le, de akkor is csak 90 mph-re (kb. 140 km/h-ra). A rendőrök ekkor zárkóztak fel a Mercedes mellé, s a járművet ellenőrzésre kiterelték. Az intézkedő rendőrök a megállítást követően azt láthatták, hogy a gépkocsiban a vezető melletti ülésen egy hölgy, míg hátul négy kisgyermek tartózkodik. Egy hat hónapos ikerpárt gyermekülésbe ültettek (mely öveit nem kapcsolták be), a két gyermekülés között egy egy éves kislány aludt, míg az ülés mögötti gumiszőnyegen egy két éves kisfiú ült. A négy kisgyermek közül senki nem volt rögzítve, azaz a gyermekek teljesen védtelenül, kiszolgáltatottan utaztak a járműben!
A rendőröket sokkolta a látvány, amikor szembesültek azzal a veszéllyel, amely a gyerekeket fenyegette. Hiszen ilyen eltúlzott haladási sebesség esetén a járművezetői kontroll elvesztése, egy közúti baleset már önmagában is beláthatatlan következményekkel járhat  a jármű vezetőjére és utasaira nézve, de a passzív védettség hiánya miatt a halálos sérülés kialakulása szinte bizonyosra vehető.
Millard az első bírósági tárgyaláson az idézés ellenére nem jelent meg, ezért őt visszautazását követően, az Edinburgh repülőtéren letartóztatták. Az eljárás során a jármű vezetője elmondta, hogy Doverbe igyekezett, a következő kompot akarta elérni, s Németország volt az úti célja. A bíróság előtt arra is fény derült, hogy a Mercedes a járművezető édesapjának a tulajdonát képezi, de annak vezetésére Keith Millard nem volt felhatalmazva, így a jelentős mértékű gyorshajtás, és az utasok veszélyeztetése mellett utóbbiért is felelnie kellett.
Végezetül a bíróság a jármű vezetőjét 20 hét börtönbüntetésre ítélte, míg mellékbüntetésként három évre visszavonták a vezetői engedélyét, s kötelezték őt a 700 £ eljárási és egyéb költség megfizetésére. A jogsértésről, valamint a büntetés kiszabásáról az Egyesült Királyság szinte valamennyi meghatározó médiuma (BBC, Mirror, Telegraph stb.) tudósított.

Megjegyzés:
Az európai országok többségéhez hasonlóan Magyarországon a gyermekek közúti baleseti sérüléseiket leggyakrabban nem önállóan közlekedve, hanem gépjármű utasaként szerzik, s többnyire így válnak közlekedési baleset áldozatává.
A KSH adatai alapján a balesetben utasként meghalt gyermekek többségét - a 2005-2013. évek átlagában 58%-át – nem védte sem gyermekbiztonsági rendszer, sem pedig biztonsági öv, amikor a baleset bekövetkezett. Beszédes adat továbbá, hogy 2013-ban az 5 gyermek utas áldozatból mindössze 1 fő volt védve passzív biztonsági eszköz által!
Kérjük a gépkocsi vezetőket, hogy gyermekek szállításakor mindig használják a gyermekbiztonsági rendszereket (még rövid távú, belterületi utakon is), továbbá az átlagosnál is óvatosabban, körültekintőbben közlekedjenek!

Forrás: TISPOL 


  • Jégmentes, tiszta...

    A szélvédők tisztántartása és párátlanítása nélkülözhetetlen a biztonságos...  >>

  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>