Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kötelező lett a biztonsági mellény Németországban
2014-07-08 07:25 | GI
Július 01-től valamennyi gépjárműben kötelező legalább egy darab fényvisszaverő védőmellényt tartani. A szabály megszegője pénzbírságra, és egyéb joghátrányokra számíthat.

2014. július 01-én lépett hatályba Németországban az a szabályozás, mely általánosságban tette kötelezővé védőmellény tartását a gépjárművekben. A jogszabály értelmében minden járműben legalább egy darab védőmellényt kell tartani, melyet baleset, vagy műszaki meghibásodás esetén, a jármű elhagyását követően viselni szükséges.

A mellénnyel szembeni követelmény, hogy fényvisszaverő tulajdonságokkal kell rendelkeznie, meg kell felelnie a DIN EN 471 szabványnak (pl.lehet EN ISO 20471:2013), továbbá színe sárga, narancs, vagy piros lehet. Az új szabályozás hatálya valamennyi személygépkocsira, tehergépkocsira és autóbuszra kiterjed, a motorkerékpárok és lakómobilok a továbbiakban is kivételt képeznek (korábban ez a szabály mindössze a tehergépjárművekre és a céges személygépkocsikra vonatkozott).

A gépjármű vezetője kötelező a védőmellényt közúti ellenőrzés során az intézkedő ellenőrnek, illetve rendőrnek felmutatni, s kérésre megvizsgálásra átadni. Aki a rá vonatkozó kötelezettség ellenére nem rendelkezik védőmellénnyel, vagy az ellenőrzés során annak felmutatását, átadását megtagadja, illetve kötelező használat esetén a mellényt nem viseli, 15 euró pénzbírságra számíthat.

A jelképes összegű bírságnál sokkal rosszabbul járhat az, aki baleset helyszínén, a járműből kiszállva elmulasztja a védőmellény viselését, hiszen a közúton tartózkodás fokozott kockázata miatt akár a balesetbiztosítását is elvesztheti. A védőmellény használatának általános kötelezettségének elrendelése miatt júniusban közlekedésbiztonsági kampányt indítottak Németországban (ADAC, rendőri szervek stb.), tekintettel arra, hogy egy előzetes kérdőíves felmérés megállapításai alapján a gépjárművezetők 28%-a még nem szerzett be biztonsági mellényt. (A kérdőíves vizsgálat 2 000 személyre terjedt ki, s a válaszok alapján a hölgyek 75%-a, a férfiak 69%-a tartott gépjárművében fényvisszaverő mellényt. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 41%-a egyáltalán nem tartotta szükségesnek a védőmellény általános kötelezővé tételét).

A német jogszabály a védőmellény gépjárműben történő elhelyezéséről, annak helyéről konkrétan nem rendelkezik. Szakértők ugyanakkor célszerűnek tartják, hogy a mellényt a gépjárművezetők ne a csomagtartóban, hanem jól elérhető helyen (pl. kesztyűtartóban, vagy az ajtózsebben) tartsák. A védőmellény egyébként Németországban sem drága, hiszen az Interneten akár már 2 euróért is beszerezhető.

Az új rendelkezéssel Németország azoknak az európai országoknak a sorába lépett, melyek kötelezővé tették a biztonsági védőmellényt a gépjárművekben. A szabályozás nem tekinthető általánosnak kontinensünkön, hiszen napjainkban 18 ország jogrendszere tartalmaz ezzel kapcsolatos előírást, ugyanakkor például Hollandiában, vagy az Egyesült Királyságban ilyen kötelezettség jelenleg nincs.

A következő táblázat azokat az európai országokat tartalmazza, ahol kötelező a gépjárműben védőmellényt tartani, s azt baleset, vagy műszaki meghibásodás esetén a jármű elhagyásakor viselni. A táblázat a szabály megszegésekor kiszabható bírság lehetséges összegére is kitér, továbbá utal arra, hogy hatálya általános jellegű, vagy kizárólag a saját ország nyilvántartásában szereplő gépjárművekre (esetenként motorkerékpárokra) terjed ki.

 

Ország

Bírság lehetséges összege

Egyéb

Belgium

50-től 1 350-ig

Motorkerékpárra is

Bulgária

25 euró

Motorkerékpárra is

Franciaország

90 euróig

Két- és háromkerekű járműveknél 22 euró

Olaszország

38 euróig

 

Horvátország

Nincs bírság

Motorkerékpárra is

Luxemburg

49 euróig

Motorkerékpárra is

Norvégia

Nincs bírság

Csak norvég nyt. járműre,

motorkerékpárra is

Ausztria

Ha nincs a gépjárműben: 14, ha nem viselik: 36 euró

 

Portugália

Ha nincs a gépjárműben: 60, ha nem viselik: 600 euró

Csak portugál nyt. járműre

Románia

20 eurótól

3,5 t feletti gépjárműnél

Szerbia

32 eurótól

 

Szlovákia

50 euróig

 

Szlovénia

40 euró

 

Spanyolország

90 euróig

 

Csehország

100 euróig

 

Németország

15 euró

Csak német nyt. járműre

 

(Forrás: ADAC)

 

Magyarországon a fényvisszaverő védőmellény gépjárműben történő tartása ajánlott, de nem kötelező. Ugyanakkor előfordulhat olyan helyzet, amikor a gépjárműből kiszálló személyeket jogszabály kötelezi a mellény viselésére.

Amennyiben például valaki éjszaka, illetve rossz látási viszonyok esetén lakott területen kívül járművével bármilyen okból megáll, s abból kiszáll (vagy arról leszáll), akkor rá a KRESZ 21. § (12) bekezdésében meghatározott szabály vonatkozik. Az említett joghely alapján: „a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie”.

A szabály megszegőjével szemben helyszínbírság alkalmazható, mely összege 5 000 Ft-tól 50 000.-Ft-ig terjed. Az élet, testi épség és egészség védelme érdekében minden gépjármű tulajdonosnak (üzemben tartónak) javasoljuk, hogy szerezzen be és tartson a járművében fényvisszaverő védőmellényt, lehetőleg ne csak a járművezető, hanem utasai számára is. 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...