Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Autópályán közlekedők figyelmébe!
2014-07-06 13:20 | GI
Az ORFK-OBB a nyári főszezonra új kiadványt bocsát ki a gyorsforgalmi utakon közlekedők részére. A kiadvány mobil telefon alkalmazás által is elérhető lesz.

A közúti közlekedés fokozott nyári veszélyeire, valamint az elmúlt évi kedvező fogadtatásra tekintettel az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ismét megjelenteti „Autópálya kisokos” című kiadványát. Ez a kis méretű, leporelló jellegű, az ajtózsebben könnyen elférő kiadvány az autópályákon közlekedők részére foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a nyári időszakra.
Hazánk jelenleg 1 355 km hosszú autópálya hálózattal rendelkezik. Közismert, hogy az autópályákon való közlekedés a legbiztonságosabb a közúthálózaton belül, ugyanakkor a forgalom nagysága és a jellemzően nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar, vagy figyelmetlenség is baleseti veszélyt eredményezhet.
A kiadvány hasznos tanácsokat ad az autópályákon történő közlekedéssel kapcsolatban, tartalmazza az autópályára érvényes sebességhatárokat és főbb közlekedési szabályokat felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, a nyári (kánikulai) közlekedés sajátosságaira, továbbá műszaki hiba, veszélyhelyzet, vagy baleset esetére is tanácsokat ad a segélykérő telefonszámok ismertetése mellett.
Az „Autópálya kisokos” összesen 80 000 példányban készül, a magyar mellett angol, német, román, ukrán és szerb nyelveken lesz elérhető (magyar nyelven 30 000, a felsorolt idegen nyelveken pedig 10-10 000 darabot nyomtatnak ki). A szóróanyagot a nyári főszezon ideje alatt egyrészt az autópályás rendőrök osztják szét az autósok között, de a kiadványhoz a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, továbbá az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél is hozzájuthatnak a gépjárművek és motorkerékpárok vezetői.
A célzott prevenciós üzeneteket, illetve egyéb közlekedési információkat a manapság oly népszerű okostelefon alkalmazásokon keresztül is eljuttatjuk a közlekedőkhöz, hiszen júliusban az „Autópálya kisokos” egy mobil telefon alkalmazás formájában is megjelenik. Az applikáció által az eredeti, nyomtatott „Autópálya kisokos” teljes tartalma megtalálható digitális formában, de a kiadvány („nyári kisokos”) mellett egy információs oldal és egy beépített térkép is elérhető lesz.  Az alkalmazás három nyelven készül: magyar, német és angol nyelven.
Az alkalmazás elsősorban a gépjárművezetők és motorkerékpárosok részére készül. Annak elkerülése érdekében, hogy a felhasználó menet közben is használja a mobiltelefonját, egy mozgásra érzékeny figyelmeztetés kerül beépítésre. Az információs oldalon jelennek meg a GPS helyzet lekérdezésével, a közelben található benzinkutak, autópálya pihenőhelyek és sebességmérő berendezések elhelyezésével kapcsolatos adatok.
A térképen az általunk beállított pontok láthatók GPS pozíciónkhoz képest (benzinkutak, autópályás rendőri szervek, szervek, pihenőhelyek, sebességmérők). Az alkalmazás nyelve (magyar, angol, német), valamint a térképhez tartozó információk a menüben állíthatók be.

Az „Autópálya kisokos” megtekintése, letöltése pdf formátumban

Ismertető a letölthető alkalmazásról ppt formátumban 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...