Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Egy halálos baleset történt Húsvétkor
2014-04-25 09:19 | GI
Az átlagos hétvégékhez képest kevesebb baleset történt Húsvétkor. Egy 44 éves férfi vesztette életét közúti balesetben, amikor motorkerékpárjával ívelő útkanyarulatban fának ütközött.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a húsvéti ünnepek időszakában a rendőri szervek kiemelt figyelmet fordítottak a közúti közlekedés biztonságának fenntartására, az utakon a torlódások elkerülésére. A rendőri szervek részére meghatározott feladatok alapján már a Húsvétot megelőző napokon is fokozott rendőri jelenlétre számíthattak a közlekedők.
Súlyponti feladat volt:
- az ittas, vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése,
- az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása,
- a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése,
- a járművezetés közben a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó szabályok megtartatása.

Az ellenőrzések végrehajtására az egyes rendőri szervek külön feladattervet készítettek és hajtották végre ellenőrzéseiket. 2014. április 19-21. között (szombat-hétfő) összesen 5 065 rendőr vett részt a közúti ellenőrzésekben, melyek során 26 036 fő közlekedő személy ittasságát ellenőrizték, akik közül 556 fő (2,13 %) szervezetében mutattak ki alkoholt. 
Legnagyobb számban ezek az esetek a személygépkocsi vezetőkhöz (178 eset / 32,01 %) és a kerékpárosokhoz (332 eset / 59,71 %) kötődtek, de a motorkerékpárosok és a segédmotoros kerékpárvezetők is együttesen 38 esetben (6,83 %) voltak érintettek. A vezetői engedély helyszíni elvételére 96 esetben került sor ittas vezetéssel összefüggésben. A rendőrök az ittas vezetésen kívül számos más jogsértéssel összefüggésben is eljártak, melyek kapcsán figyelmeztetéssel, helyszíni bírság kiszabásával, vagy feljelentéssel éltek.
Az ünnepek időszakában több média-megjelenésre került sor az ORFK és a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok sajtószolgálatai részéről, melyek kapcsán a jellemző szabályszegő közlekedői magatartásokra, és egyben a fokozott rendőri jelenlétre hívták fel a figyelmet, valamint az ellenőrzések általános tapasztalatairól is tájékoztattak.
Említést érdemel, hogy április 18-21. között mindössze 1 halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt útjainkon, melyben 1 fő vesztette életét, míg a tavalyi év azonos napjain bekövetkezett 8 halálos kimenetelű baleset 11 fő életét követelte. Amennyiben a tavalyi húsvéti fokozott rendőri intézkededések időszakát vesszük alapul, akkor azt láthatjuk, hogy 2013. március 29. és április 01. között ugyancsak egy személy vesztette életét közúti balesetben, mely átlagosan kevesebb, mint ami általában a hétvégékre (különösen hosszú hétvégékre) jellemző.
Az elsődleges adataink és tapasztalataink alapján kijelenthető, hogy a fokozott hatósági jelenlét és az összehangolt ellenőrzések jelentős hatással voltak az ünnepi időszakban a közlekedésbiztonságra, a szabályszegések visszaszorítására és ezzel a jogkövető magatartás előmozdítására. 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...