Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Horvátország
2014-04-15 20:17 |
Információk a Horvátországba indulóknak

Útiokmány
Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány
Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány
Nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek
Nagykövetség: cím: 10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257
Előhívó: (00)-(385)-(1), telefon: 4890-906
ügyelet: 4890-906,   fax: 457-9301
Konzuli hivatal: cím, előhívó, telefon: u.azok, fax: 4579-302

Segélyhívó telefonszámok
rendőrség: 92 v. 112, mentők: 94 v. 112, tűzoltók: 93 v. 112

Egyes közlekedési szabályok

Felső sebességhatárok szgk-ra: lakott területen belül: 50km/h, autópályán: 130 km/h, utánfutóval: 90 km/h, gyorsforg. úton: 110 km/h, (utánfutóval: 80 km/h), egyéb úton: 90 km/h, (utánfutóval: 80km/h).

25 évnél fiatalabb szgk-vezetők autópályán max. 120, gyorsforg. úton max. 100, egyéb utakon max. 80 km/h sebességgel haladhatnak. Friss – 2 évnél frissebb - jogosítvánnyal rendelkezők számára teljes alkoholtilalom és az alacsonyabb sebességhatárok érvényesek!
A tompított fényszóró használata október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig, kötelező nappal is, lakott területen belül is. Rossz látási viszonyok közepette az év minden szakában ugyanez érvényes.

Radardetektor használata tilos! Még kikapcsolt állapotban sem megengedett a gépkocsiban tartani, a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szab ki a horvát hatóság!

Egyes kötelező felszerelések
Oldalkocsis motorkerékpár és 50 cm3 –nél kisebb lökettérfogatú mopedek kivételével minden járművezetőnek kötelező felvenni a fényvisszaverő mellényt, ha – baleset, segítségkérés, abroncs-csere stb. miatt – kénytelen az úttesten tartózkodni. Ajánlatos az EN471 szabványnak megfelelő mellényt használni.
12 évnél fiatalabb gyermekek csak a hátsó ülésen szállíthatók, kivétel:  2 év alatti gyermekek  a vezető melletti ülésen, bébiülésben, menetiránynak háttal szállíthatók, ha nincs az ülés előtt légzsák, ill. ha van, ki van kapcsolva. 5 éves korig gyermek csak megfelelő gyermekülésben utazhat a hátsó ülésen, 5-12 éves korúak számára elegendő a három ponton rögzített biztonsági öv.
Vontatókötél ajánlott. Az utánfutót is külön el kell látni elakadásjelző háromszöggel.
Gorski Kotar ill. Lika körzetében télen kötelező a hólánc!


Ünnepek, bankok, üzletek zárva tartásával
Jan. 1. (újév), január 6. (vízkereszt), húsvéthétfő, május 1. (munka ü.), úrnapja, június 22. (ellenállás napja), június 25. (nemzeti ünn.), augusztus 5. (hálaadás napja), augusztus 15. (Nagyboldogasszony)), október 8.(függetlenség napja), nov. 1. (mindenszentek), dec.25. (karácsony), dec. 26.(Szt. István vt.)

Autópályadíj
Minden gépjárműnek a helyszínen, szakaszonként kell megfizetni a használati díjat, készpénzben, hitelkártyával, csekkel, elktronikus előfizetéses rendszerben vagy az ú.n. SMART kártyával. Horvát kunában, ill. euróban, US-dollárban, svájci frankban is fizethető a díj. A díjfizetési kategóriákba sorolásnál az adott jármű tengelyeinek számát és a jármű első tengelyénél mért magasságát (130 cm) veszik figyelembe!

Felségjelzés
„H” matrica kötelező.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Az információk tájékoztató jellegűek! Forrás a Magyar Autóklub 


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>