Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Két nap alatt 167 ittas vezető
2014-01-16 10:32 | GI
A Karácsony előtti közúti ellenőrzésén Magyarországon 167 ittas vezetőt értek tetten, míg hárman kábítószer hatása alatti vezetéssel gyanusíthatók. Íme a részletek!

A TISPOL (European Traffic Police Network) 2013. évi utolsó nemzetközi akciója az ittasan, valamint a bódult állapotban járművet vezetők kiszűrésére irányult. A tradicionálisan a Karácsony előtti időszakban szervezett „Drugs & Alcohol” kampányban több mint 20 európai ország rendőrsége vett részt.  Az ellenőrzések jellegzetessége, hogy valamennyi országban kifejezetten az ittas, vagy bódult állapotban lévő járművek vezetőit kívánták kiszűrni.
Magyarországon az ország teljes területére kiterjedő fokozott ellenőrzésekre december 13-án és 14-én került sor. A rendőrség az ittas vezetőkkel szemben valamennyi működőképes elektromos légalkoholmérő készülékét alkalmazta. A két napos országos akció során összesen 12 362 ittasság ellenőrzésre került sor, ezen belül 167 esetben mutattak pozitív eredményt a légalkoholmérő készülékek. Az esetszám egyben azt is jelenti, hogy átlagosan számítva az összes ellenőrzött személyek 1,37%-a volt szeszesitaltól befolyásolt állapotban.
A legaktívabb megye Győr-Moson-Sopron volt, ahol a rendőrök 2 378 alkoholszondás ellenőrzésben 20 ittas járművezetőt értek tetten. A legtöbb eljárás kezdeményezésére ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében került sor (22 ittas személy 362 ellenőrzés alkalmával). A szeszesitaltól befolyásoltság szintje 63 esetben érte el a bűncselekményi szintet (Btk 236§). Ezekben az ügyekben automatikusan büntetőeljárások indultak, s az ítéletet (pénzbírság, vezetési jogosultság korlátozása stb.) a bíróság hozza meg.
A többi 104 ittas vezetés a közigazgatási bírságolás hatálya alá tartozik. Érdekesség, hogy az ittas ügyek csaknem felében, 76 esetben (amely a 104 közigazgatási ittas ügy 73%-a!) nem gépi meghajtású jármű vezetője, többségében kerékpárt hajtó személy közlekedett ittasan. Gépi meghajtású jármű vezetőjével szemben 28 alkalommal indult közigazgatási eljárás ittas vezetés miatt. Közülük 17 esetben az ittasság szintje enyhe volt (0,15 mg/l alatti), 11 járművezető vonatkozásában pedig 0,15 mg/l feletti.
A közigazgatási bírság hatálya alá tartozó ittas vezetés esetén a jogalkotó fix összegű bírság megfizetéséről rendelkezik, mely összege akár 200 000.-Ft is lehet. Kábítószer hatása alatti vezetés megalapozott gyanúja 3 járművezető esetében állt fenn. Ezekben az ügyekben büntetőeljárás indult. A nemzetközi eredmények csak később válnak ismertté.
 


 


Vissza
  • ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT...

    Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hírei, figyelemfelhívó-, és tájékoztató írásai új honlapon olvashatóak....  

  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...