Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
A vezetéstechnikai instruktor gondolatai
2013-07-20 11:21 | GI
Látom a mai jogosítványszerző képzési rendszerünk hiányosságait: bár az utóbbi években tapasztalható a jobbítás szándéka, vezetéstechnikát bizony alig-alig tanulnak az emberek.

Palágyi István instruktőrA vezetéstechnika külön világ. A napi hírek hallatán, a balesetekről szóló tudósításokat figyelve – és foglalkozásomnál fogva naprakészen vezetve – gyakran azt veszem észre, hogy az okozó szinte semmit nem tett meg a saját és mások közlekedésbiztonsága érdekében. Gyakran követnek el végzetes hibát, hibákat, és az esetek többségében több hiányosság, hiba együttes hatása okoz tragédiát, szerencsésebb esetben csak személyi sérülést vagy anyagi kárt.

A gyakorlat hiánya, a felkészületlenség, a bizonytalanság, a vészhelyzet kései felismerése, a vakmerőség, a vagánykodás, a magamutogatás a nagy teljesítményű gépkocsival, a szabályok szándékos megszegése, az ittasság, a bódítószerek hatása, a fizika törvényeinek semmibevétele, az agresszivitás, a defenzív vezetési stílus hiánya, a jármű rossz műszaki állapota mind-mind veszélyforrás, akárcsak a külső körülmények: az eső, a köd, a jég, a hó, a sáros út, a kátyú, állatok idegen tárgyak megjelenése, a többi közlekedő szabálytalankodása. A vészhelyzetek felismerésének és kezelésének elsajátítása csak vezetéstechnikai képzésen lehet igazán eredményes. Ezek a készségek prezentációs elméleti felvezetéssel, majd alapozással, fokozatos terheléssel, fékezési és kormánykezelési gyakorlatokkal, a speciálisan kialakított pályákon végzett, sokszor ismételt próbálkozásokkal, gyötrelmes munkával sajátíthatók el. Ez a tréning lényege: ugyanazt újra és újra ismételni, gyakorolni, amíg rutinná nem válik.

Aki a vezetéstechnikai tanpályán jelentkezik, az rendelkezik jogosítvánnyal, több-kevesebb vezetési gyakorlattal – és sajnos néha rosszul megtanult technikákkal. Az instruktor átlagos vezetési képességet tételez fel, erre épít. A tanpályán kénytelen voltam megtapasztalni, milyen hiányosságok vannak: rosszul állítják be a kormányt és az ülést, hiányzik a biztonsági öv bekötésének rutinja, a kezelőszervek működtetése nem automatikus, rossz a kormánykezelés, nincs fékkészenléti állapot, nincs menekülési készenléti állapot, nincs menekülési-elhárítási terv. Hogy is lehetne, ha soha senki nem tanította?

És nekem úgy kell a tréninget végigcsinálni, hogy tanítványaimat biztonsággal engedjem vissza a forgalomba. Elkezdődik a gyakorlat, az első blokkoló fékezésnél lefullad a motor. Nincs kellő nyomatékkal taposott fék, az autó nem blokkol. A megcsúszó jármű kormányzása rossz, a vezető nem a csúszás irányában kormányoz. Rossz a reakcióidő, késik a kéz – azaz elmarad a gyors kormányzás –, a váratlan helyzetekre nincs megfelelő válasz. Sokan úgy ülnek gépkocsiba, úgy vezetnek járművet, hogy nincsenek mentálisan felkészülve. Naponta meghökkenek, hogy ilyen gépkocsivezetők jönnek velem szembe, amikor a családomat viszem. Hiszem és vallom: vezetés előtt már rá kell hangolódni, fel kell készülni, át kell gondolni sok dolgot, milyen képességekkel, milyen járművel fogok közlekedni. Megvan-e a biztonságos közlekedéshez minden feltétel?

 

Kedves közlekedő barátom! Ennyi jött ki belőlem egy levegővétellel. Adj igazat: a vezetéstechnikai képzés elengedhetetlen.

 

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván:

 

Palágyi István

  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...