Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Goochem, the Armadillo
2013-04-18 15:01 | GI
A holland kampány a gépjárműben utazó gyermekek közlekedésbiztonságának javítására irányul. Meghirdetésének kilenc éve során nagy népszerűségre tett szert, s „bevált európai gyakorlatként” alkalmazását más országok is átvették.

 

A passzív biztonsági eszközök használata, ezen belül a gyermekek védettségének fokozása hosszú évek óta állandó eleme a balesetek megelőzésére irányuló tevékenységnek. A „Goochem, the Armadillo” kampány a gépjárműben utazó gyermekek biztonságára hívja fel a figyelmet. A Hollandiában 2004-ben indított kampány sikerét jelzi, hogy több mint nyolc éve modellként szolgál más európai országok számára. Az Európai Bizottság által finanszírozott Euchires kampány kulcseleme is az Armadillo volt.

Goochem a neve annak az Armadillo-nak (más néven tatu-nak, az emlősök fajához tartozó kis méretű állatnak), mely a holland gyerekek kabalaállata. A tatu testét páncélövek fedik, melyek saját biztonságára, életének és testi épségének védelmére szolgálnak (a speciális védettség miatt lett kabalaállat a tatu).

A „Goochem, the Armadillo” kampány célja a passzív biztonsági eszközök használatának általánossá tétele az 1-12 éves gyermekek körében. A lágy gumiból készített kabalaállatot a biztonsági övekre lehet felszerelni, így azzal a szabályosan bekötött gyermekek játszani tudnak, vagy csak egyszerűen „élvezhetik a társaságát”.

Az Armadillo-t egyes gyermekbiztonsági rendszereket gyártó cégek automatikusan a biztonsági gyermekülésekhez mellékelik, így a vevő az eszközt a kabalafigurával együtt kapja meg. Az élénk színű gumiállatka a rögzítő övről bármikor könnyedén leszerelhető, s labda formába összehajtható.

A kampány „best practice” lett, s a bevált gyakorlatot az alábbi országok is átvették: Belgium, Csehország, Finnország, Németország, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Spanyolország és Svédország.

Tekintettel az eltérő nemzeti kultúrákra, s a gyermekek számára kedves figurák eltérőségére, érdemes megfontolni azt, hogy a gyermekbiztonsági rendszer használatának elősegítése érdekében az egyes országokban az ott kedvelt bábukat alkalmazzák hasonló preventív célokra (pl. Magyarországon Mazsola, Frakk, vagy más hazai kedvenc lehet a megoldás). 


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...