Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Karácsony – közúti tragédiák nélkül!
2013-01-03 15:57 | GI
Ami évtizedek óta nem fordult elő: idén a karácsonyi ünnepek időszakában senki nem vesztette életét közúti balesetben!

Sőt, ami ennél is nagyszerűbb hír: az elmúlt hónapban egymást követően hat olyan nap fordult elő, amikor a baleset-helyszínelő járőröknek nem kellett halálos baleset helyszínéhez kivonulniuk! 2012. december 22-től 27-ig ugyanis egyetlen halálos kimenetelű közúti baleset sem történt hazánk közútjain!

Csak összehasonlításképpen: egy évvel korábban, azaz 2011-ben (melyet a hazai közlekedésbiztonsági krónikák az addigi legsikeresebb esztendőként jegyezhettek) ugyanebben az időszakban 7 ember halt meg közúti balesetben!

Csak örülni lehet annak, hogy idén egyetlen családnak sem árnyékolta be a gyász a karácsonyi ünnepek időszakában!

Íme a részletes baleseti ismertető:

Dec. 22: összesen 36 baleset (9 súlyos és 26 könnyű sérüléses)

Dec. 23: összesen 37 baleset (10 súlyos és 27 könnyű sérüléses)

Dec. 24: összesen 34 baleset (16 súlyos és 18 könnyű sérüléses)

Dec. 25: összesen 14 baleset (4 súlyos és 10 könnyű sérüléses)

Dec. 26: összesen 13 baleset (4 súlyos és 9 könnyű sérüléses)

Dec. 27: összesen 55 baleset (13 súlyos és 42 könnyű sérüléses)

A fenti adatsorból jól látható, hogy Karácsony két napján jóval kevesebb személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, mint akár az ünnepek előtti, vagy utáni napokban.

Az ünnepi adatok azt mutatják, hogy az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának karácsonyi közlekedésbiztonsági kampánya sikeres volt, hiszen a közlekedők megfogadták a szlogenben megfogalmazott alapgondolatot („Soha ne érje ilyen meglepetés!”).

Az ünnepek befejezését követő első munkanapon, azaz december 27-én ugyanakkor a balesetek száma hirtelen megugrott, és négyszerese lett az előző két naphoz képest.

Az év utolsó napjaiban sajnos már ismét előfordultak halálos kimenetelű balesetek, hiszen 28-én 1 fő, 29-én 1 fő, 30-án pedig 3 fő vesztette életét közúti balesetben.

A Szilveszter ugyanakkor mentes volt a közúti tragédiáktól, ezért az új év a közlekedők szempontjából aligha indulhatott volna kedvezőbben!

Balesetmentes új esztendőt kíván

 

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 


  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>

  • 2018-as baleseti...

    A KSH adatai alapján tavaly a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma kis mértékben nőtt, egy olyan időszakban, amikor a hazai...  >>