Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
30 000 élet megmentése
2012-11-22 21:12 | GI
Az Európai Közúti Biztonsági Charta legújabb kampánya nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy egyetlen ember se veszítse életét közúti balesetben kontinensünk útjain.

A közlekedésbiztonsági kérdésekben és programokban jártas személyek minden bizonnyal meglepődnek, amikor első alkalommal meglátják az Európai Közúti Biztonsági Charta (European Road Safety Charter, a továbbiakban: ERSC) új kampányának szlogenét. Ugyanis az ERSC „lépett egy nagyot”, hiszen a logójában szereplő korábbi 25 000 helyett immár 30 000 emberi élet megmentése szerepel az új kampány szlogenében.

Közismert, hogy az előző évtized közlekedéspolitikai törekvéseit tartalmazó, az Európai Közösségek Bizottsága által kiadott „Fehér Könyv” azt a célt tűzte ki, hogy 2001. és 2010. között felére csökkenjen a közúti áldozatok száma az Európai Uniót képező tagállamok területén. Ez számokra lefordítva mintegy 25 000 emberi élet megmentését jelentette.

Ez a szám jelent meg az ERSC logójában is, s a „25 000 Lives to Save” üzenet bejárta Európa szinte valamennyi szegletét csaknem egy évtizeden keresztül.

Az ERSC új akciótervében azonban már egy továbbfejlesztett, egyedülálló célt tűzött ki, továbbá kihangsúlyozza, hogy a „Road Safety as a priority for everyone”, azaz közlekedésbiztonságnak minden egyes ember életében prioritást kell élveznie.

2001-ben mintegy 30 000 ember vesztette életét közúti balesetben az európai utakon, azaz 24 000-fővel kevesebb, mint 2004-ben.  Ugyanakkor az ERSC úgy látja, még mindig sok a tennivaló, hiszen „MINDEN EGYES KÖZÚTI HALÁLESET ELFOGADHATATLAN!”

Az ERSC felhívja a közlekedésbiztonságban érdekeltek, és valamennyi közlekedő figyelmét arra, hogy együttes munkával további 30 000 emberi életet lehetne megmenteni, ezáltal elérhető az új cél, mely szerint

No More Victims ont he Road! - azaz senki ne veszítse életét a jövőben közúti balesetben! A 30 000 élet megmentése tehát az új ERSC szlogen, s része az új logónak is.

Az ERSC arra kéri az európai közlekedőket, hogy csatlakozzanak ehhez a nagyon speciális, egyedülálló és nemes kezdeményezéshez! Mutassa ki mindenki, hogy az Interneten található „Fogadalom” (Pledge) támogatásával közlekedése során felelősséget érez a saját és mások élete testi épsége és egészsége iránt, és a szabályok betartásával is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy kontinensünkön egyetlen család se gyászolja balesetben elveszített tagját.

 

Több információ 

 

 

A Fogadalomról

„Csatlakozzon a Fogadalomhoz és segítsen nekünk megmenteni 30 000 életet!” – olvasható az ERSC közleményében.

Tekintettel arra, hogy 2001-ben mintegy 30 000-en vesztették életüket közúti balesetben az uniós utakon, ezért nem kevesebb, mint 30 000 oka van annak, hogy mindenki csatlakozzon a kezdeményezéshez.

 Íme néhány ok a számos közül:

A közlekedésbiztonság egyike a fő közegészségügyi kérdéseknek az Európai Unióban. A 2001. évi 30 000 közúti áldozat éppen annyit jelent, mintha 205 db Boeing 737s típusú, utasokkal telített repülőgép zuhant volna le, s a becsapódást senki nem élte volna túl.

A fiatalok különösen veszélyeztetettek a közúti közlekedésben. A tizenévesek korosztályában a közlekedési balesetek számítanak fő halálozási okként.

A becslések szerint Európában minden egyes közúti halálesetre négy maradandó károsodás (agysérülés, gerincoszlop sérülés stb.), nyolc súlyos sérülés, valamint 50 könnyű sérülés jut.

„Valamit lehet tenni!” – ezt igazolja, hogy 2001. és 2010. évek közötti időszakra vonatkozó program éveiben összesen 102 000 életet sikerült megmenteni!

Végezetül: az előző évtizedben a közúti tragédiák száma uniós szinten 43 %-kal csökkent!

Kérjük, hogy Ön is csatlakozzon az Európai Közúti Biztonsági Charta új kampányához!HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...