Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Óvd a gyalogost
2012-11-13 21:20 | ORFK-OBB
Mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok - mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve az őszi-téli szürkületi és sötét időszakokban.

Ősszel-télen sajnálatos módon megnövekszik a gyalogos elütések száma. Idén is így van ez. A kedvezőtlenebbé váló látási és útviszonyok ugyanakkor csak „asszisztálnak” ehhez. A balesetet ugyanis minden esetben emberi mulasztás, valamilyen szabályszegő magatartás okozza.

Gyalogosok, kerékpárosok! …LÁTSZANI!

Gépjárművezetők! …LÁTNI!

Mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok - mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve az őszi-téli szürkületi és sötét időszakokban.

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a gyalogosan elgázolt és meghalt személyek száma. Októberben volt olyan nap, amikor három gyalogos szenvedett halálos balesetet. Őket sajnos már hiába várták otthon!

A KRESZ gyalogosok és kerékpárosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!”

A láthatósági – fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül  is,  sötétben is, és jó látási viszonyok között is.

A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 m távolságban világítják meg az útfelület egy részét. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, a világítás nélküli kerékpáros, a láthatósági eszközöket nem viselő (gyalogos, kerékpáros) baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elgázolhatják őket.

Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat!

Saját közlekedésbiztonságunk érdekében tenni kell valamit! Ennek egyik módja a LÁTHATÓSÁG növelése.

Gyalogosok, kerékpárosok! …LÁTSZANI!

A fényvisszaverővel ellátott láthatósági mellény életet menthet, így akkor is javasolt viselni, ha használata éppen nem kötelező!

Gépjárművezetők! …LÁTNI!

A balesetek nem történnek, azokat okozzák! Figyelmetlenség, felelőtlenség, kockázatvállalás, nemtörődömség, a láthatóság hiánya, a nem megfelelő világítás használata… tragédiát okoz!

 

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván

az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...