Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Lézerblokkolók betiltva
2012-08-27 11:32 | GI
Módosulnak a KRESZ egyes előírásai. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az új szabályok szeptemberben – illetve a várakozási szabályok enyhítésével kapcsolatos szabályozás már augusztusban – lépnek hatályba.

A KRESZ módosítás több közúti közlekedés most módosuló szabályai több területet érintenek.

Ezen túl az útmenti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók abban az esetben, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) a hozzájárulását adta.

Szeptembertől tilos lesz a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. Ez egyben a sebességméréseket meghiúsítani képes lézerblokkolók betiltását is jelenti.

Bevezetésre kerül a „biztonsági folyosó”, mely azt jelenti, hogy a több sávos gyorsforgalmi utakon torlódás esetén a legbelső sávban haladó járművek vezetőinek balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. Ezáltal a forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább.

Végezetül közúti baleset vagy egy jármű kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek tőlük elvárható módon segítséget nyújtani, és ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni.Az NFM Kommunikációs Főosztályának részletes sajtóközleménye

 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...