Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Júliusi baleseti értékelés
2012-08-10 08:52 | ORFK-OBB
Az év eddig eltelt hét hónapjában a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma csökkent, a balesetekben meghalt személyek száma enyhén megemelkedett.

Ismertté váltak hazánk közúti közlekedésbiztonsági helyzetének első hét havi alakulását bemutató baleseti statisztikai adatai. A rendőrség által gyűjtött előzetes - azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő - adatok alapján 2012. január 1. és július 31. között összesen 8.233 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 4,54%-kal kevesebb, mint a 2011-es év azonos időszakában (akkor 8.625).

A csökkenő tendencia a halálos kimenetelű, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek vonatkozásában egyaránt kimutatható volt. A felsorolás sorrendjének megfelelően 0,70%-os, 4,63%-os, 4,70%-os a csökkenés.

A közúti közlekedésbiztonság terén egyértelműen a balesetekben meghalt személyek számának alakulása számít a legfontosabb tényezőnek. Ezzel kapcsolatban az első hét hónapban a meghalt személyek száma 319-ről 326-ra nőtt, ami 2,19%-os emelkedést jelent a 2011-es év azonos időszakához viszonyítva.

Az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma kis mértékben visszaesett, ugyanis a 884-el szemben idén július végéig 879 ittas baleset történt (ez 0,57%-os javulás). Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti közlekedési baleseten belüli aránya azonban már kedvezőtlenül alakult, hiszen 10,25%-ról 10,68%-ra változott.

A balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek kapcsán 27%-ban (2.212 eset) a gyorshajtás, 23%-ban (1.924 eset) az elsőbbség meg nem adása, 15%-ban (1.242 eset) a kanyarodási szabályok megszegése volt a kiváltó ok.

A személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek túlnyomó részét, azaz 59%-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 9%-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 1%-ának okozásáért voltak felelősek. A motorkerékpárosok, illetve a segédmotoros kerékpárosok az összes baleset 5-5%-át okozták.

 

Részletes baleseti statisztika letöltése pdf-ben 


  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>

  • 2018-as baleseti...

    A KSH adatai alapján tavaly a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma kis mértékben nőtt, egy olyan időszakban, amikor a hazai...  >>