Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Az EU közlekedésbiztonsági helyzete 2011-ben
2012-07-11 22:20 | GI
Az elmúlt évben 31 665 fő vesztette életét az Európai Unió közútjain, s ez 3 %-os csökkenésnek felel meg2010-hez képest. A korábbi éveket jellemző kedvező trend kissé megtorpant. Kérdés, hogy csak egyetlen kedvezőtlen esztendőről, vagy ennél többről van szó?

Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) az úgynevezett PIN program keretében 2007. óta minden évben közzéteszi a közúti balesetek és halálozások számának alakulását az Európai Unió területén. Az ETSC legutóbbi, 2011. évre vonatkozó értékelése 2012. június 20-án jelent meg, s az előző évektől kissé eltérő folyamatokról számol be.

A legfőbb megállapítás, hogy lelassult a közúti halálesetek számának csökkenése az Európai Unióban, hiszen 2010-hez képest mindössze 3%-kal sikerült csökkenteni a közúti balesetben meghalt személyek számát. (Egy évvel korábban, 2010-ben az adatok még 11%-os áldozatszám csökkentést jeleztek a 2009. év viszonylatában.)

2011. ellentmondásos esztendő volt a közösségi közúti közlekedésbiztonság alakulása szempontjából. Amíg egyes tagállamokban folytatódott a 2009. és 2010. évek kedvező trendje, addig más tagállamokban a közúti halálesetek számának növekedését regisztrálták. Utóbbiak sorában számos olyan régi tagállamot is megtalálunk, amelyek területén a közúti közlekedésbiztonsági helyzet közismerten kedvező, sőt kifejezetten példaértékű más országok számára (Egyesült Királyság, Hollandia, Svédország, Németország, Finnország stb.).

 

A közúti halálozások számának alakulása 2010 és 2011 között

 

Az elmúlt évben a legnagyobb fejlődést Lettország mondhatta magának 18%-os áldozatszám csökkenéssel, Spanyolország (-17%), Bulgária, Románia (mindkettő -15%), valamint Magyarország és Görögország (mindkét esetben -14%) előtt.

Ezzel szemben a közúti halálozások száma legnagyobb mértékben Észtországban (+28 %), Svédországban (+20%), Máltán (+13%) és Németországban (+10%) nőtt.

A teljesség érdekében szükséges megjegyezni, hogy a legjobban teljesítő Lettországban az egymillió lakosra jutó közúti halálozások száma még mindig 80 fő (ami rosszabb az EU átlagánál), míg a tavaly rosszul teljesítő Svédországban ez az érték mindössze 34 fő, mely az Egyesült Királyság mögött (31 áldozat/egymillió lakos) a második legjobb eredmény az EU tagállamok vonatkozásában.

Annak érdekében, hogy az Európai Unió 2020. évre kitűzött céljai teljesüljenek, éves szinten átlagosan 6,7%-os közúti áldozatszám csökkenésre lenne szükség, így a 2011. évi 3 %-os teljesítmény elmarad a várakozásoktól.

A változásoknak anyagiakban kifejezhető kedvezőtlen hatásai is vannak. A 3%-os csökkenés (a 6,7%-kal szemben) azt jelenti, hogy tavaly a közösség tagállamait érő nemzetgazdasági károk együttes többlet-összege elérte a 2,1 milliárd eurót.

Az ETSC 2012. június 20-i sajtótájékoztatóján Mr. Antonio Avenoso, az ETSC igazgatója megjegyezte, hogy „kombinált törekvésekre van szükség közösségi és nemzeti szinten egyaránt, mert ennek hiányában az EU azt kockáztatja meg, hogy nem lesz képes teljesíteni 2020-ra kitűzött célját, a közúti halálesetek számának felére csökkentését a 2010-es bázisévhez képest.”

 

(Forrás: ETSC) 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...