Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Leállósáv kampány az autópályákon
2011-02-11 16:55 | GI
Van Magyarországon 5 négyzetkilométernyi terület, ahol a túlélési esély mindössze 20 perc – ez a nyitómondata annak a kampánynak, melyet az Állami Autópálya Kezelő Zrt. hirdetett meg a leállósávon történő balesetek megelőzéséért.

A gyorsforgalmi utak biztonsága speciális helyet foglal el a közúti közlekedésbiztonság kérdéskörén belül.

Az autópályákról és az autóutakról általában az a hír járja, hogy ezeken az utakon lehet a legnagyobb biztonsággal autózni. Ez a kijelentés alapvetően igaz, hiszen az egységnyi kilométerre vetített baleseti mutatók a gyorsforgalmi utak vonatkozásában jóval kedvezőbbek más úttípusokhoz képest.

Az autópályákon és az autóutakon nincsenek útkereszteződések, ill. vasúti átjárók, ott nem közlekedhet gyalogos, kerékpáros, segédmotoros, lassú jármű, vagy éppen mezőgazdasági vontató, a gyorsforgalmi utak nem érintenek lakott területeket - mindezek olyan fontos tényezők, melyek biztonságosabbá teszik ezeken az utakon való közlekedést.

 

Ami viszont a biztonság ellen szól, az a sebesség.

Aki az autópályát választja, általában nem a természet szépségeit kívánja felfedezni, hanem mielőbb az úti célját szeretné elérni - és ez így is van rendjén.

Ugyanakkor a más úttípusokhoz képest jelentősen magasabb haladási sebesség közlekedési konfliktushelyzetekben igen hamar balesethez, személyi sérülés kialakulásához, ill. tragédiához vezet. Ezt mutatják a baleseti statisztikai adatok is.

 

Magyarországon 2009-ban összesen 17 864 személysérüléses közúti baleset történt, mely 4,2 %-a (752 baleset) végződött tragédiával.

Ugyanakkor a gyorsforgalmi utak esetében ennek csaknem a kétszerese, egészen pontosan 8,1 % volt a halálos kimenetelű balesetek aránya, hiszen az 569 személysérüléses közúti baleset közül 46 végződött halállal.

 

A gyorsforgalmi utakon belül a leállósávok kiemelt veszélyességgel bírnak. Az autópályás rendőrök – saját tapasztalataikból merítve - gyakran említik, hogy ha valaki a leállósávon járművével megáll, vagy éppen ott gyalogol, akkor igen nagy valószínűséggel perceken belül baleset részesévé válik. Márpedig az ilyen balesetek – éppen az átlagosnál is magasabb haladási (és ütközési) sebesség miatt – gyakran végződnek tragédiával.

 

A gyorsforgalmi utak leállósávjain történő balesetek megelőzése érdekében indított országos kampányt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A kampány üzenete számos kommunikációs csatorna révén jut el a közlekedőkhöz, itt említve meg a kifejezetten erre a célra készített TV spotot is.Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közleménye