Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Ellenőrzési akció a 4-es úton
2010-11-19 10:09 | ORFK-OBB
Balesetmegelőzési akciót tartott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a 4-es számú főút megyei szakaszán. 2010-ben eddig ezen az útszakaszon 60 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt.

Rendhagyó közlekedésrendészeti akció tanúi lehettek mindazok, akik 2010. november 11-én a 4-es számú főút Pest megyei szakaszán közlekedtek. A megyei közlekedési rendőrök a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Polgárőrség és a Bridgestone Magyarország szakembereivel együttműködve tartottak fokozott közúti ellenőrzést. Az akció keretében – az ellenőrzések végrehajtása mellett – a rendőrök és „támogatóik” tájékoztatták a gépjárművezetőket a téli közlekedés speciális veszélyeiről.

Közismert, hogy amint rosszabbra fordul az idő, rohamosan nő a közlekedési balesetek száma. A megváltozott közlekedési feltételek váratlan helyzetek elé állítják még a tapasztalt járművezetőket is. Hiába feltételezi bárki is, hogy autójával nem lehet semmi gond, a télnek nem lehet felkészületlenül nekivágni. A sokéves tapasztalatok, és a statisztikai adatok egyértelműen mutatják, hogy októberben és novemberben az átlagosnál jóval több személyi sérüléssel, valamint tragédiával végződő közlekedési baleset történik.
Közúti ellenőrzés

A megállított gépjárművek vezetőinek a rendőrök javasolták, hogy aki még nem tette, célszerű lecserélni a nyári gumiabroncsokat télire. Bár Magyarországon a téli gumiabroncsok használata ma még nem kötelező, ugyanakkor a biztonságos közlekedés, valamint a közlekedők élete és testi épsége érdekében mindenképpen megéri a befektetés.

A rendőri ellenőrzés ideje alatt a Bridgestone Magyarország szakemberei térítésmentesen felmérték a járművek gumiabroncsainak állapotát, továbbá hasznos információkkal látták el a járművezetőket. Elmagyarázták, hogy + 7 C˚ alatt a nyári gumik miért válnak veszélyessé, s mitől nyújtanak nagyobb biztonságot a téli abroncsok. A téli és nyári gumiabroncsok mintázata eltérő, utóbbiak a hidegben merevvé válnak, emiatt jelentős mértékben veszítenek tapadási képességükből. Nyári gumiabronccsal fagypont közelében, ill. az alatt jelentősen nő a fékút, s azt sem árt tudni, hogy egyes biztosítók kártérítési kötelezettsége a téli hónapokban nyári gumival okozott balesetekre nem, vagy csak részben terjed ki. A fokozott akció során a Nemzeti Közlekedési Hatóság a világítás és a fékrendszer működését is megvizsgálta, ugyanis ezek szerepe a téli időszakban még inkább előtérbe kerül.

A néhány percig tartó közúti ellenőrzést követően az érintett autósok hasznos információkkal és a téli közlekedést segítő ajándékokkal folytathatták. A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság egy a téli csomagot állított össze (jégoldó, jégkaparó, szarvasbőr szivacs, törlőkendő), melyet a Bridgestone mini profilmélység mérő eszközzel egészített ki. Az ellenőrzések középpontjában alapvetően a figyelemfelhívás, a prevenció állt, bár jogsértés esetén az ellenőrzésben részt vevő rendőrök szankciókat is alkalmaztak.
Közúti ellenőrzés

A mobil típusú sebességellenőrzés által 136 esetben rögzítettek szabályszegést. Helyszíni bírság kiszabására 44 esetben, forgalmi engedély elvételére 6 esetben, szabálysértési feljelentés megtételére pedig 5 esetben került sor. A Nemzeti Közlekedési hatóság 4 gépjárművet rendelt be műszaki vizsgára, 1 alkalommal pedig érvénytelenítette a forgalmi engedélyt fékhiba miatt. Az akció során a Polgárőrség a Mátrix rendszámfelismerő rendszerrel 4 970 járművet ellenőrzött, s két körözés alatt álló járművet derített fel.

Az akció több szempontból is eredményes volt. A járművezetők többsége kedvezően fogadta a figyelemfelhívó szándékot, valamint a téli ajándékcsomagot, s az sem mellékes, hogy az ellenőrzés napján az adott útszakaszon egyetlen közúti baleset sem történt.

Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság nyomán