Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Sokkoló kampányfilm hatása
2010-11-11 22:50 | GI
A francia kormány új kampányfilmet készített az ittas vezetés visszaszorítására. Az „Unbearable” („Elviselhetetlen”) c. rövidfilm igazán sokkoló hatásúra sikeredett, ezért kritikákat is kapott.

Franciaországban napjainkban már nem a gyorshajtás, hanem az ittas járművezetés jelenti a legfőbb közlekedésbiztonsági problémát. Tekintettel arra, hogy a franciák 2003. óta számos nagyszabású intézkedést hoztak a korábbi első számú „közúti gyilkos”, a gyorshajtás visszaszorítására (kétezer fix kamera telepítése, objektív felelősség bevezetése, egyéb intézkedések), ennek köszönhetően 2001. és 2009. között 48 %-kal sikerült visszaszorítani a közlekedési balesetben meghalt személyek számát.

Más a helyzet azonban az ittas járművezetéssel. Annak ellenére, hogy Franciaországban az alkohol tartalmú italok fogyasztása az elmúlt időszakban több, mint 10 %-kal esett vissza, az ittas járművezetések száma egyáltalán nem csökkent, hanem relatív értelemben nőtt.A probléma rendkívüli jelentőségét jelzi, hogy az ittasan vezetők szűk rétege okozza a közúti tragédiák mintegy 25 %-át.

Ezért nem lehet meglepő, hogy a francia kormányzat az ittas járművezetés visszaszorítása érdekében akár a drasztikus eszközöktől sem riad vissza. Ennek bizonyítéka az a mintegy öt perces sokkoló kampányfilm, mely az „Unbearable” („Elviselhetetlen”) címet kapta. A film annak a kampánynak az egyik eleme, mely alapvetően a fiatal járművezetők tudatának felkorbácsolására irányul, természetesen preventív céloktól vezérelve.

A rövid spot kizárólag az Interneten érhető el. Elkészítésében a kormányzat és a rendőrség mellett a Francia Sürgősségi Orvosok Egyesülete, és a Francia Balesetmegelőzési Egyesület is részt vett. A kampányfilm a valóban megdöbbentő, esetenként már-már brutális képsorok miatt számos kritikát is kapott. A film készítői a kritikákat egyszerűen azzal utasították el, hogy a képek az ittas járművezetés valós történéseit mutatják be, azok rideg valóságában, másrészt a kritikák olyan személyek tollából származnak, akik szenvedélyes nézői és pártfogói az erőszakos cselekményektől hemzsegő akció és bűnügyi filmeknek.
 

 

A sokkoló kampányfilm célja egyszerűen megfogalmazható: felrázni a közlekedőket (különösen a fiatalokat) az álomvilágból, s az emberi érzelmekre hatva bemutatni azt, hogy a felelőtlenség, az ittas járművezetés milyen könnyen tragédiába torkolhat.