Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Prevenció a strandokon
2010-08-05 23:42 | PMBB
Közlekedésbiztonsági Road Show a strandokon Pest Megyében.

strand road show


A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság karöltve a Bűnmegelőzési Osztállyal nyári megelőzési „Road-Show”-t indított. A Pest megyei strandokra szervezett programsorozat célja, hogy a nyaraló fiatalokat a helyes közlekedésre nevelje a nyári szünidő időszakában, a tudatosítsa a KRESZ-ben bekövetkezett módosításokat (teszt-lapok kitöltése által), s felhívja a figyelmet a nyári közlekedés veszélyeire. Mindezeken túl a kampány – a bűnmegelőzésen belül - a strandlopásokra és a trükkös lopásokra is figyelmezteti a pihenőket.

A szervezők a gyermekek mellett gondoltak a kamaszokra és a fiatal felnőttekre is. A speciális drog prevenciós táska segítségével bemutatták a jelenleg Magyarországon előforduló kábítószereket, beszéltek azok káros hatásairól, illetve a teendőkről, amennyiben megkörnyékezi őket egy dealer. 


strand road show

A kampány nem csak a közlekedésre, illetve a trükkös lopásokra hívja fel a figyelmet, hanem a vízi balesetekre, és a strandolás veszélyeire is. Az erre a célra készített szórólapokon számos olyan jó tanács olvasható, mint pl. „a strandon vigyázz magadra! Felmelegedett testtel ne menj a vízbe, figyelj a kisebbekre, a csúszdáról ne ugorj a nyakukba! Csak akkor csobbanj a mély vízbe, ha biztonságosan tudsz úszni. Szüleidnek mindig szólj, ha kószálni mész, vagy csak felfedezed a környéket.” stb.

Felmerülhet a kérdés, miért pont a strandokon állították fel a kis információs pultokat a kampányban részt vevő rendőrök. Erre egészen egyszerűen az a magyarázat, hogy a strandok nyáron az egyik legmegfelelőbb helyszínei az emberekkel való találkozásnak, s az információk közlésének. A strandokon - sok ember jelenlétén túl – még az is előnyt jelent, hogy a vakációzók, ill. a pihenni vágyók általában nyitottabbak, mint a túl zsúfolt, rohanó hétköznapokban, kevésbé idegenkednek a preventív eseményektől..

A „Road Show” első állomása a Mogyoródi Aquaréna volt, 2010. július 13-án.  Az ilyen rendezvényeknél az a megszokott, hogy a vendégek eleinte kíváncsian figyelik a készülődést, s csak lassan, óvatosan közelednek a helyszín felé. Ezúttal sem történt másként.

A gyerekeknek kerékpáros ügyességi pálya állt rendelkezésre, ahol játékosan terelgették őket a helyes szabályok elsajátítására, begyakorlására. A legkissebbek KRESZ nyomdát kaptak, s műveiket, alkotásaikat a helyszínen ki is színezhették.

strand road show

A felnőttek ugyanakkor ittas szemüvegen keresztül „szemlélhették a világot”, s ügyességi pályán tapasztalhatták meg, mennyire nehéz különböző fokú alkoholos befolyásoltságot szimulálva egyenesen menni, ill. bójákat kerülgetni. A korántsem szigorú feladatok és játékok hamar népszerűek lettek, így a rendezvénynek nagy sikere lett

A drog tesztek iránt még a nagymamák is érdeklődőnek mutatkoztak. Érdekes volt látni, amikor meglepődtek, mennyi mindent nem tudnak a mai „modern” világról. A Road Show a média figyelmét is felkeltette, több tudósítás is készült a rendezvényről (MTV1, RTL Klub, ATV). A programsorozat további állomásai: Albertirsa, Nagykáta, Cegléd és Leányfalu.

Viszlát a strandokon!