Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Ellenőrzés eredmények
2010-07-05 08:11 | GI
A Rendőrség és a MÁV júniusban kétszer tartott ellenőrzést a vasúti átjárókban. A rendőri jelenlét ellenére 27 autó hajtott be a vasúti átjáróba a tilos jelzés ellenére.

Az ország 70 kiemelten nagy biztonsági kockázatú vasúti útátjárójában bekövetkező balesetek megelőzése érdekében 2010. június 03-án és 22-én a Rendőrség és a MÁV Zrt. közös ellenőrzést hajtott végre. Az ellenőrzésen túl az útátjárók forgalombiztonsági szemléjére is sor került. A szakemberek megállapították, hogy az átjárók zömének aktuális forgalomtechnikai állapota az előírásoknak megfelelő.

A rendőri jelenlét a vasúti átjáróban bekövetkezett balesetek megelőzését is szolgálta. Ezt igazolja, hogy a vasúti átjáró előtti megállásra, valamint az arra történő ráhajtásra vonatkozó rendelkezések megszegése viszonylag elenyésző arányban fordult elő. A demonstratív jellegű rendőri jelenlét ellenére is volt 27 gépjárművezető, aki a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés tilos jelzésén haladt át. Ezek a szabályszegések képi rögzítésre kerültek.

Fentieken túl egyéb jogsértések elkövetése miatt az ellenőrzésben résztvevő rendőrök 88 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 43 fővel szemben szabálysértési feljelentés tettek, 196 esetben pedig közigazgatási eljárás kezdeményeztek.  Az intézkedésekre számos esetben a biztonsági öv használatának elmulasztása, sebességtúllépés, ill. a mobil rádiótelefon jogellenes használata miatt került sor. Az ellenőrzések alkalmával 3 gépjármű forgalmi engedélyének elvétele is szükségessé vált. A közlekedők többségénél pozitív fogadtatásra talált a preventív célokat is szolgáló célellenőrzés.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok és a gyalogosok kevésbé tekintik magukra nézve kötelezőnek az átjárókra vonatkozó szabályokat. A jogsértések egy részét a gyalogosok és kerékpárosok tilos jelzésen történő áthaladása képezte. A szabályszegők magyarázataként gyakran hangzott el a túl hosszú várakozási időre való hivatkozás.

A MÁV Zrt. munkatársai az átjárókban való biztonságos közlekedésre felhívó szórólapokat adtak át a közlekedők részére.