Ajtónyitásos kampány Németországban
2019-08-29 19:13 | ORFK-OBB
A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót.

Aki a gépjárműből való kiszállása előtt elfelejt a visszapillantó tükörbe nézni, avagy a válla felett hátrapillantani, ezáltal meggyőződni arról, hogy az ajtó kinyitása biztonságos, magatartásával súlyosan veszélyeztetheti a kerékpárosok testi épségét, egészségét, vagy adott esetben az életét. A hátulról érkező, az álló gépjármű mellett elhaladni szándékozó kerékpárosoknak ugyanis a hirtelen történő, teljesen váratlan ajtónyitás esetén sokszor esélyük sincs a fékezésre, vagy egy biztonságos kerülő manőver végrehajtására, és már meg is történik a baleset. Ezekben a balesetekben a kerékpáros legtöbbször a kinyíló ajtónak ütközik, melynek többnyire súlyos fej, valamint lábsérülés a következménye, de sajnálatos módon olyan súlyos sérülések is bekövetkezhetnek, melyek az élettel már nem összeegyeztethetők.

 Ez a jelenség gyakorlatilag minden országban problémát jelent, különösen a nagyobb városokban. Az úgynevezett „ajtónyitásos” balesetek megelőzése, a figyelemfelhívás, valamint a közlekedők megfelelő „érzékenyítése” érdekében 2019 augusztusában a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztériummal (BMVI) és a Német Állami Balesetbiztosítóval (DGUV) közösen közlekedésbiztonsági kampányt indított.

A „Kopf drehen, Rad Fahrende sehen!” kampány szlogenje arra ösztönzi a közlekedőket, hogy gépjárműből való kiszállás előtt mindenki fordítsa el a fejét annak érdekében, hogy vegye észre a kerékpárral közlekedőket.

 

A kockázatokat súlyosan alábecsülik

Az ajtónyitásos balesetek jóval veszélyesebbek, mint azt az autósok általában feltételezik. A kampányt megelőzően Németországban kérdőíves közvélemény kutatást végeztek, mely során több mint ezer rutinos gépjárművezetőt, valamint több mint ezer, rendszeresen kerékpározó 18 éves fiatalt kérdeztek meg. A felmérés egyik eredménye az volt, hogy 100 autós közül 13 egyáltalán nem gondol arra, hogy leparkolását követően az autóból való kiszállásakor kerékpáros érkezhet hátulról, és ezért soha nem is tekint hátra.

Márpedig – és ezt egy másik tanulmány állapította meg a baleseti adatok alapján – ez az esemény korántsem ritka: Németországban a személygépkocsikat és a kerékpárokat együttesen érintő balesetek közül átlagosan minden tizennegyedik figyelmetlen ajtónyitásra vezethető vissza.

„Súlyos közlekedési balesetek akár 0 km/h sebességnél is előfordulhatnak, azaz akkor, amikor az egyik jármű már áll. A kampány mindenekelőtt a gépkocsiban utazók, valamint a kerékpárosok figyelmét hívja fel az ajtónyitásos balesetek megelőzésére, és ezzel kapcsolatban kívánunk tippeket, tanácsokat adni” – jelentette ki a kampány megnyitóján Prof. Dr. med. Walter Eichendorf, a DVR elnöke.

 

Rövidfilm a kampány középpontjában

 A kampány központi eleme egy mindössze 45 másodperces rövidfilm. A filmben egy fiatal pár autózik hazafelé a szülők meglátogatását követően és eközben jó hangulatban beszélgetnek. Aztán hazaérkeznek, a sofőr megállítja a járművet, egy gyors puszi a párjának, majd elgondolkodva, hátrapillantás nélkül nyitja az ajtót. Abban a pillanatban - talán egy tizedmásodperc telik el – már meg is történik a baleset. Egy fémes csattanás, aztán döbbent csend, és a kerékpáros mozdulatlanul hever az úttesten.

A film teljesen valósághűen mutatja be, milyen is az ajtónyitásos baleset: milyen könnyen jön létre, s egyúttal milyen könnyű is lehetne azt elkerülni.

 

 

 

 

Megoldás: a holland ajtónyitási módszer

A német kampány szervezői szerint az ajtónyitásos balesetek könnyen megelőzetők az úgynevezett „holland módszer” alkalmazásával. Eszerint a jármű vezetője és az utasok a gépkocsi ajtaját ne a közelebbi, hanem a távolabbi kezükkel nyissák ki. Azaz a bal oldalon ülők a jobb kezükkel, a jobb oldalon ülők a bal kezükkel nyúljanak az ajtó kilincséhez. Az ajtót pedig csak akkor szabad teljesen kinyitni, ha a közelben egyetlen kerékpáros sem látható.

A holland ajtónyitásos módszer során az ajtó fogantyújának megérintésekor a gépkocsiban ülők teste enyhén hátrafordul, mely következtében az első ülésen ülőknél a külső visszapillantó tükör automatikusan a látómezőbe kerül, továbbá a váll mögött visszapillantva az érkező kerékpáros könnyen felismerhető. A hátsó üléseken ülőknél a tükör nem jelenthet segítséget, így nekik csak a váll feletti hátrapillantás lehetősége marad meg. Természetesen az is fontos, hogy az ajtó nyitását még így is lassan, óvatosan, folyamatos figyelemmel kell elvégezni.

Hollandiában ez a gyakorlat csaknem fél évszázados múltra tekint vissza, s olyan hatásosnak bizonyult, hogy alkalmazását számos ország átvette. A biztonságos ajtónyitás szabálya szerves részét képezi a holland gépjárművezető képző tanfolyamoknak is.

 

A hazai szabályozásról

A hatályos magyarországi szabályozás szerint a gépkocsiból való kiszállás során más közlekedőket nem szabad veszélyeztetni. Bár a többször módosított és kiegészített, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ 40. § (7) bekezdése - „a jármű ajtaját a vezető csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti” – kifejezetten a járművezetőkre fogalmazza meg ezt a kötelezettséget. Ugyanakkor az általános biztonsági alapelveket tartalmazó 3. § (1) bekezdés c/pontja alapján a megfelelő figyelem tanúsítása más közlekedőket így az utasokat is kötelezi: „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles…úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”

A gépjárművezető bizonyos esetekben utasai magatartásáért is felel. Ezért amennyiben a gépkocsiban gyermekek is utaznak, az ő figyelmüket is fel kell hívni arra, hogy ajtónyitás előtt nézzenek hátra, és csak veszély hiányában húzzák meg az ajtókilincset. 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...