Tragédia Polymobillal
2019-08-29 19:08 | ORFK-OBB
A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal járhat.

Az augusztus hónap egyik nem szokványos közúti balesete Baranya megyében történt. A baleset specialitása nem a résztvevőben, a szabályszegés jellegében, vagy éppen a járművezetési magatartásban, hanem a magában a járműben rejlik. A baleset sajnos egy ember életét követelte.

Az előzetes rendőri adatok szerint a hónap első felében, egy szombat délutáni órában egy férfi vezette Polymobil kerékpárját Kóros irányából Rádfalva felé, amikor járművével eddig tisztázatlan okból letért az útról, majd elesett. A baleset során az 56 éves kórosi férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset okának és körülményeinek tisztázása érdekében a rendőrség hivatalból indított eljárást.

Sokak számára vetődhet fel a kérdés, mi is az a Polymobil? Egy járműtípus talán, vagy egy új, eddig kevésbé ismert, egyensúlyozásra épülő közlekedési eszköz? Nos, a Polymobil egy mohácsi székhelyű cég, mely többek között hagyományos és elektromos kerékpárokat, ezen kívül olyan robbanómotoros kerékpárokat gyárt és forgalmaz, melyek a teljesítményüknél fogva még nem minősülnek segédmotoros kerékpároknak. (Megjegyzés: a KRESZ hatályos előírásai alapján a kerékpár olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt.)

Az említett Baranya megyei tragédiában a szerencsétlenül járt férfi egy 300 W alatti teljesítményű, benzinmotoros meghajtású kerékpárt vezetett, amikor a halálos balesetet elszenvedte. Ezeknek a járműveknek az előnye, hogy dinamikusak, keveset fogyasztanak, fenntartásuk viszonylag olcsó, vezetésükhöz nem szükséges vezetői engedély, és műszaki vizsgára sem kell vinni a járgányt.

Vajon mennyiben más egy robbanómotoros kerékpárral közlekedni, mint a hagyományos, kizárólag emberi erővel hajtott kerékpárral, és jelent-e többlet kockázatot, ha valaki ilyen járművel vesz részt a forgalomban?

Általában véve igaz, hogy a „külső segítséggel”, azaz benzinmotoros meghajtással, vagy az egyre népszerűbb elektromos meghajtással is működő kerékpárok közlekedésének speciális veszélyei vannak. Tekintettel arra, hogy ezeket a járműveket többnyire a középkorú és a „senior” közlekedők használják, így főleg ezek a korosztályok vannak érintve a járművekhez köthető balesetekben.

A robbanómotoros, illetve elektromos meghajtású kerékpárok nehezebbek a hagyományos, tisztán lábmeghajtású kerékpárokhoz képest. Eltérőek a menettulajdonságaik, és még a megindulás, vagy kanyarodás is más velük. Ezek a járművek hirtelen és jobban gyorsulnak, és könnyen elérhető velük a 25 km/h, vagy az azt meghaladó sebesség. (Bár hivatalosan a Polymobilok a gyári fojtás következtében nem képesek gyorsabban haladni 25 km/h-nál, de a tulajdonosok Interneten olvasható beszámolói alapján egy kis „átalakítással” könnyen elérhető velük a 40 km/h, vagy akár a 60 km/h sebesség is).

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen járművekkel közlekedők ki is használják a nagyobb haladási sebesség lehetőségét. Márpedig nagyobb haladási sebességgel haladva az úttesten való elesés, a felborulás, fának ütközés stb. súlyosabb következményekkel járhat, főleg, ha az érintettek semmilyen fejvédőt nem viselnek.

Növeli ugyanis a kockázatot, hogy a robbanómotoros kerékpárok vezetésére nem vonatkozik a segédmotoros kerékpárok, vagy a motorkerékpárok vezetésekor előírt bukósisak viselési kötelezettség, azaz semmilyen szabályszegést nem követ el, ha valaki ilyen jármű vezetése során nem tesz a fejére fejvédőt, vagy bukósisakot. A robbanómotoros kerékpárok kedvelt előnyei közé tartozik, hogy azokon utast is szabad szállítani, míg a nagyobb teljesítményű segédmotoros kerékpárokkal nem.

A nemzetközi megállapítások szerint sok olyan ember választja a robbanómotoros (vagy jóval gyakrabban az elektromos meghajtású) kerékpárt napi közlekedése eszközéül, aki korábban a hagyományos kerékpározásnak még a gondolatát is elutasította, illetve a lábhajtású bringával való közlekedést koránál, fizikai állapotánál, vagy egyéb tényezőnél fogva már fárasztónak tartja.

Aki robbanómotoros kerékpárt vásárol, annak mindenképpen tanácsos tájékozódnia a jármű vezethetőségéről, a speciális vezetési tulajdonságokról, mielőtt a közúti forgalomban részt vesz. Mert nem csak a nagyobb haladási sebesség lehetősége, és annak kihasználása jelenti a problémát, hanem a nagyobb gyorsulás veszélye, a jármű nagyobb tömege, és a hagyományos kerékpárétól részben eltérő vezetési stílusa. Célszerű az első métereket forgalommentes helyen, például parkolók csendesebb részein, vagy alacsony forgalmú mellékútvonalakon megtenni. Itt ajánlatos begyakorolni az elindulást, a gyorsítást, a fékezést, a kanyarodást és az egyéb manővereket. A valós közúti forgalomba csak akkor szabad a járművel bekapcsolódni, ha az érintett ezeknek a manővereknek a biztonságos végrehajtását már elsajátította.

A haladási sebesség ugyancsak nagyon fontos kérdés. Főleg eleinte nem tanácsos kihasználni a belsőégésű motor által nyújtott maximális teljesítményt. Érdemes eleinte lassabban és óvatosabban haladni, majd amikor a kellő rutint a jármű vezetője megszerezte, akkor lehet növelni a sebességet, de azt is csak olyan mértékben, ahogy azt a hatályos szabályok, valamint a közlekedés biztonsága lehetővé teszi.

 

És végezetül ne feledjük: a kerékpárosok a közúti közlekedés védtelen képviselői, hiszen testüket semmilyen karosszéria, biztonsági öv, légzsák, vagy más passzív védelmi megoldások nem védik. Éppen ezért fontos - függetlenül attól, hogy arra jogszabály jelenleg nem kötelez –, hogy minden kerékpáros tegyen fel fejvédő sisakot, mielőtt járművével útnak indul. 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...