20 mph a wales-i belterületeken
2019-06-26 08:34 | ORFK-OBB
A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli utakon.

A legújabb értesülések szerint Wales kormányzata támogatja a 20 mph általános sebességkorlátozás bevezetését az ország lakott településen belüli útjain. A 32 km/h-nak megfelelő megengedett legnagyobb sebesség bevezetése jelentős részben a Swansea és Cardiff városaiban végrehajtott kísérleti program sikerére, kedvező tapasztalataira vezethető vissza. Az említett két városban a sebességkorlátozást az elmúlt évben vezették be, mely eredményeképpen a belterületi utak biztonságosabbá, a települések pedig élhetőbbé váltak. Az intézkedésnek ugyanis nem kizárólag közlekedésbiztonsági, hanem jelentős környezetvédelmi hatásai is vannak, hiszen az alacsonyabb haladási sebesség a károsanyag kibocsátás mennyiségét, valamint a zajterhelés szintjét egyaránt csökkentette.

Az Egyesült Királyság területén napjainkban számos városban van érvényben a 20 mps-es sebességkorlátozás, különösen azóta, hogy a „Vision Zero” megnevezésű közlekedésbiztonsági csomagot életbe léptették. A sebességkorlátozást és egyéb szigorításokat tartalmazó programtól a jogalkotók és a szakemberek a közúti közlekedésbiztonság tartós és jelentős javulását várják.

Ma már a fővárosban, Londonban is vannak korlátozott sebességű zónák, míg a skóciai Edinborough-ban 2016 ót a legtöbb belterületi úton, a nagyváros közúthálózatának 80%-án legfeljebb 20 mph sebességgel lehet haladni.

Az előzőekben említett intézkedések részét képezik a napjainkat jellemző közlekedésbiztonsági irányoknak és folyamatoknak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Európa egyre több országában, nagyvárosaiban ismerik fel és fogadják el az alacsonyabb sebességű zónák kijelölésével járó előnyöket, melyek a közúti közlekedésbiztonság, az élhetőbb lakókörnyezet és a környezetvédelem területén egyaránt jelentkeznek. A korlátozott sebességű zónák elterjedése azóta gyorsult fel, hogy az ETSC (European Traffic Safety Council) 2013 december 17-én közzétette az EU városi mobilitási programját. A programban az ETSC felszólította az Európai Uniót arra, hogy ösztönözze a tagállamokat maximum 30 km/h sebességű zónák bevezetésére a lakott területeken belüli utakon, különösen ott, ahol gyalogosok és kerékpárosok nagy számban közlekednek.

 

Legutóbb a németországi Göttingen városának tanácsa jelentette be, hogy a városhatárokon belül 30 km/h sebességkorlátozás megvalósítását tervezik, s a megvalósításban az alsó-szászországi szövetségi jóváhagyásra várnak. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...