Félidőben a vetélkedő
2019-06-05 08:27 | ORFK-OBB
Véget értek a "Közlekedik a család” területi szintű vetélkedői. A megyei és fővárosi nyertes családok már az országos döntőre készülődhetnek.

Félidejéhez érkezett a rendőrség nagy sikerű „Közlekedik a család” megnevezésű közlekedésbiztonsági vetélkedője. A „félidő” természetesen csak a szervezési feladatok vonatkozásában értendő, hiszen tartalmilag a munka nagy részét a megyei (fővárosi) balesetmegelőzési bizottságok már elvégezték. A területi szintű versenyek április 13-án kezdődtek és június 01-én fejeződtek be, összesen húsz helyszínen. Általában megyeszékhelyeken zajlottak a területi selejtezők, míg Pest megyében Cegléd, Komárom-Esztergom megyében Tata, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Jászberény városa adott otthont a rendezvénynek.

Meglepően magas volt a vetélkedőre jelentkező családok magas száma. A legtöbb család érdeklődését Hajdú-Bihar megyében sikerült felkelteni (84 családot), de az ország egyik legkisebb megyéjében, Baranya megyében is rekordszámú család (56 család) jelentkezett a megmérettetésre.

Országos viszonylatban azt láthatjuk, hogy 2019-ben 49%-kal több, összesen 682 család indult a területi selejtezőkön, mint 2018-ban (akkor 458-an jelentkeztek), és 76%-kal többen, mint két évvel ezelőtt (387 család). Ezek a számadatok a „Közlekedik a család” egyre növekvő népszerűségét jelzik.

A területi versenyek befejeződését követően még hátravan az országos döntő, ahol az első helyezett család egy új Škoda Fabia személygépkocsit vihet haza fődíjként, de természetesen a többi család sem megy haza üres kézzel.

Magyarország legnépszerűbb családi közlekedésbiztonsági versenyének országos döntőjére 2019. június 22-én és 23-án kerül sor, Zala és Vas megyei székhelyeken. A hétvégére eső két napos döntő első napján, Szentgotthárdon a fővárosban és a megyékben első helyezést elért családoknak először számítógépes tesztlapot kell kitölteniük, majd délután már az ügyességi versenyszámok kezdődnek egy túra keretében (autós ügyességi feladatok, gumiabronccsal kapcsolatos feladatok stb.). A verseny másnapján zajlik majd az ügyességi feladatok túlnyomó része. Aznap már Szalafőről indulnak a versenyzők, és az egyes feladatokat Körmenden, Zalaegerszegen, Hévízen és Keszthelyen kell teljesíteniük. A feladatok sorában kerékpáros ügyességi, vezetéstechnikai, kerékszerelési, elsősegély-nyújtási, valamint – idén új elemként – vízi közlekedési feladatok várnak a családokra.

A „Közlekedik a család” országos döntőjébe jutott családoknak sikeres felkészülést, izgalmas versenyzést és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 


Vissza
  • ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT...

    Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hírei, figyelemfelhívó-, és tájékoztató írásai új honlapon olvashatóak....  

  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...