Fokozott ittas ellenőrzések Európában
2019-05-31 19:32 | ORFK-OBB
A TISPOL által szervezett nemzetközi akcióban Európa több mint 25 országában egy hétig tartó fokozott alkoholszondás ellenőrzésekre számíthatnak a közúti járművek vezetői.

Júniusban folytatódnak az európai szintű közúti ellenőrzések. 2019. június 03-án, hétfő reggel kezdődik és június 09-én, azaz vasárnap estig tart a TISPOL (European Traffic Police Network) „Alcohol&Drugs” (A&D) megnevezésű nemzetközi kampánya. A közlekedésbiztonsági akció kifejezetten az ittasan, valamint bódult állapotban járművet vezető személyek forgalomból történő kiszűrésére irányul.

 

A júniusi „ TISPOL A&D” a negyedik a TISPOL által 2019-re tervezett összesen kilenc kampány sorában. Az akció meghirdetésének hátterében az áll, hogy az ittas járművezetés a közutak második legfőbb gyilkosa (a sebességtúllépést követően), míg a bódult állapotban történő járművezetés (pl. kábítószer, vagy kábító hatású szer fogyasztását követő vezetés) egyre nagyobb veszélyt jelent, és egyre több áldozatot követel az európai közúti közlekedésben. A „TISPOL A&D” végrehajtásában várhatóan több mint 25 európai ország vesz részt az előre meghatározott ellenőrzési szempontoknak megfelelően.

 

A magyar rendőrség is aktív részese lesz a TISPOL akciójának, tekintettel arra, hogy a hazai közlekedésrendészet 2004. óta a szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi fokozott ellenőrzések időtartama megegyezik a nemzetközileg ajánlottal, azaz egy teljes héttel. Az akció országos szintű, a főváros és valamennyi megye területét érinti. Alkoholszondás ellenőrzésekre lakott területen belül és kívül egyaránt lehet számítani. Az akció során a rendőrség valamennyi működőképes elektromos légalkoholmérő készülékét beveti. 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...