Elaludt ?!
2019-05-31 08:56 | ORFK-OBB
Ismét halálos tömegszerencsétlenség történt! Hárman vesztették életüket közúti balesetben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A négy járművet érintő baleset feltételezhető oka: a jármű vezetője elaludt a volán mögött.

Az előzetes adatok szerint őrizetbe vétele mellett eljárást indítottak egy 23 éves férfi ellen, aki 2019. május 28-án reggel 06 óra 07 perckor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Székely lakott területén belül, a 4-es főútvonalon az általa vezetett DAF típusú nehéz-tehergépkocsival nekiütközött az előtte balra kanyarodási szándékát jelző, a felezővonalhoz húzódva megálló Opel Vivaro mikrobusznak, melyet egy 32 éves férfi vezetett. Az ütközést követően a mikrobusz mintegy 90 fokban megpördülve átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra, és a forgalmi sávban gyakorlatilag keresztben megálló jármű oldalának egy szemből érkező MAN típusú tehergépkocsi nekihaladt. A baleset után a MAN tehergépkocsi még a DAF nehéztehergépkocsi mögött közlekedő Mercedes Vivaro kisbusszal is összeütközött. A baleset következtében az Opel Vivaro-ban ülő öt fő közül hárman a helyszínen életüket vesztették, míg további két főt súlyos-életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. A baleset feltételezhető oka: a DAF vezetője elaludt a volán mögött a jármű vezetése közben.

A halálos tömegszerencsétlenség ügyében büntetőeljárás indult, mely során szakértők bevonására is sor kerül. Bár a büntetőeljárás jogerős befejezésére valószínűleg még több hónapot kell várni, a járművezető fáradtsága vélhetően kulcsszereplője lesz a balesethez vezető körülményeknek. Az eddigi ismeretek szerint a jármű vezetője még előző nap este vette fel a munkát, és kora reggel éppen visszafelé indult Pest megyei úti céljához, amikor a tragédia bekövetkezett. A rendőrség vizsgálja a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok megtartását. Emellett természetesen az se mindegy, hogy a járművezető a pihenőidejét ténylegesen mire fordította: pihenésre, alvásra, vagy esetleg más célra (például rakodásra, egyéb aktív cselekvésre stb.).

Bármi történt is, a lényeg nem változik: a közúti közlekedési szabályok megszegése több ember halálához, értelmetlen és elkerülhető tragédiákhoz, büntetőjogi értékelés szerint halálos tömegszerencsétlenséghez vezetett!

Kevesen tudják, vagy – pontosabban szólva – ismerik be, hogy a fáradtság, a kialvatlan állapotban történő járművezetés egyike a legveszélyesebb, s leginkább alul értékelt baleseti kockázatoknak. A fáradtság szélsőséges esetben a járművezető elalváshoz is vezethet. Az elalvás ideje alatt – mely akár olyan rövid is lehet, hogy a járművezető, vagy utasa arról tudomást sem szerez, és még a szeme sem csukódik le – az adott jármű mindenféle kontrol nélkül, potenciális „bomba”-ként közlekedik tovább, és csak a szerencsés véletlenen múlik, hogy súlyos baleset, illetve közúti tragédia bekövetkezik-e.

A járművezető elalvásának egyik fő oka a kialvatlan állapot. A fáradt vezető csak korlátozottan képes (vagy szélsőséges esetben teljesen képtelen) a jármű biztonságos vezetésére, hiszen az információk észlelésének, valamint a veszélyek elhárításának képessége radikálisan lecsökken. Kutatások alapján több mint hatszoros a baleseti kockázat növekedése akkor, ha a járművezető fáradtan vesz részt a közúti forgalomban (forrás:”Driver fatigue and road accidenst”, The Royal Society for the Prevention of Accidents, February 2001).

Nemzetközi kutatások és tanulmányok igazolják, hogy a járművezetők soha nem alszanak el váratlanul, előzetes figyelmeztető jelek nélkül a közúti forgalomban való részvételükkor. Azok a járművezetők, akik vezetés közben elaludtak, azt megelőzően gyakorlatilag kivétel nélkül megpróbálták valamilyen módon felvenni a küzdelmet a fáradtsággal szemben. Ennek módszerei meglehetősen változatosak: voltak, akik lehúzták az ablakot, vagy hangosan zenét hallgattak, míg mások kávét ittak, illetve más, hasonló módszerekhez folyamodtak. Ezek a járművezetői megoldások azonban nem soha lehetnek tartósak, hiszen az emberi test mindig válaszol a fáradtságra, és az emberi agy kikapcsol, ha annak szükségét érzi.

 

A fáradtan történő járművezetés valamennyi közlekedői csoport esetében rendkívül veszélyes, de a kockázat mértéke jellemzően a nagyméretű gépjárművek, a tehergépkocsik, vontatók, valamint az autóbuszok vezetőinek elalvásakor a legnagyobb. A fáradtság, valamint az elalvás egy ilyen jármű vezetésekor nagyon könnyen közúti tragédiát, több halálos áldozatot követelő tömegszerencsétlenségeket is okozhat. Sajnos ez következett be 2019. május 28-án reggel 06 óra 07 perckor is.

Fáradtan járművet vezetni rendkívül nagy felelőtlenség, hiszen a jármű vezetője ilyenkor a biztonságos közlekedésre alkalmatlan. Kialvatlanul, vagy más okból fáradtan jármű kormánya mögé ülné és a forgalomban részt venni SZIGORÚAN TILOS!

Mit tegyen a járművezető?

Ne kockáztasson! Alapvető, hogy soha ne üljön jármű kormánya mögé fáradt, biztonságos vezetésre korlátozottan képes, illetve arra képtelen állapotban. Ilyenkor halassza el az utazást, vagy ha megteheti, adja át a jármű vezetését más, olyan személynek, aki a jogszabályok szerint vezetésre jogosult, és persze alkalmas is.

Ha hosszabb útra indul, akkor javasolt, hogy tervezze meg előre az útját, ide értve a pihenésre alkalmas helyek megválasztását is, és figyelje rendszeresen a forgalmi információkat. Erre napjainkban már nem csak az internetes weboldalak és a rádió csatornák, hanem a pillanatnyi, valós helyzetet tükröző mobil alkalmazások is nagyszerű lehetőséget nyújtanak.

Mindig legyen megfelelő önkontroll! Ha a fáradtság jegyei mutatkoznak, tartson pihenőt! Két óránként legalább 15 percet!

A pihenőidőt mindig regenerálódással, valódi pihenéssel töltse, és soha ne aktív cselekvéssel.

Végezetül legyen tisztában az időjárási változásoknak és frontoknak a fáradtságra, valamint a vezetési képességre gyakorolt hatásaival. Míg a melegfrontok általában ingerlékenyebbé teszik a közlekedőket, de a fáradtság és elalvás veszélyét is növelhetik, addig a hidegfront jellemzően figyelmetlenséget, bágyadtságot válthat ki.

 

Hogy mindenki hazaérjen! 


Vissza
  • ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT...

    Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hírei, figyelemfelhívó-, és tájékoztató írásai új honlapon olvashatóak....  

  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...