Kerékpáros iskolások vetélkedtek
2019-05-11 13:35 | ORFK-OBB
Véget ért Kerékpáros Iskola Kupa országos döntője Nyíregyházán.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a megalakulását követő évtől, 1993-tól minden évben meghirdeti a Kerékpáros Iskola Kupa (KIK) versenyt az általános iskolák felső tagozatos tanulói rézére. Az országos döntő megszervezésének a jogát minden évben más megye Balesetmegelőzési Bizottsága nyeri el. A tradicionális rendezvény idén tovább folytatódott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2019. május 07-09 között Nyíregyházán rendezte meg a XXVII. Kerékpáros Iskola Kupa országos döntőjét. 

A KIK verseny célja az általános iskolai tanulók közúti közlekedési ismeretszintjének a felmérése, a szabályokat tisztelő magatartás erősítése, a gyakorlati közlekedési készségek fejlesztése, a biztonságos közlekedés iránti érdeklődés elmélyítése, valamint pozitív és követendő példa felállítása valamennyi felső tagozatos tanuló részére. A legutóbbi verseny is kiváló lehetőséget biztosított a közúti közlekedési szabályokat az átlagosnál jobban ismerő általános iskolás diákok részére egy országos szintű megmérettetésre.

A KIK ünnepélyes megnyitójára a Nyíregyházi Egyetem „B” épületének nagy előadótermében került sor, melyen részt vett Farkas József r. dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke.

A felmenő rendszerű versenyen az egyes megyék a területi döntőkön győztes 2-2 fős csapatukat delegálták az országos döntőbe, ahol az érintettek elméleti tudásukat KRESZ-tesztlap kitöltésével, továbbá gyakorlati képességeiket ügyességi pályán és szabályossági útvonal teljesítésével bizonyíthatták. A KIK versenyek végrehajtása során újdonság volt, hogy a szabályossági pályán haladó versenyzők ténykedését végig menetrögzítő kamera rögzítette és az egyéni teljesítmény kiértékelése során a képi felvételeket is felhasználták. Az objektivitás érdekében a vizsgabiztos és az értékelő rendőr csak a versenyző rajtszámát ismerte, azt azonban nem tudta, hogy melyik megyéből érkezett. Értékelés csapat és egyéni versenyszámban, utóbbin belül a legjobb elméleti, ügyességi, szabályossági és összetett kategóriában, nemek szerint történt.

 „Csapat” versenyszámban Hajdú-Bihar megye csapata nyerte meg a versenyt, a második helyen Zala megye, a harmadik helyen pedig Vas megye csapata végzett.

 

„Egyéni” versenyszámban az alábbi eredmények születtek: 

Lány egyéni összetett kategória

hely: Fehér Virág (Zala)

hely: Bránya Zita (Bács-Kiskun)

hely: Hanuszik Lilla (Heves)

 

Fiú egyéni összetett kategória

hely: Fedecsku Márton (Szabolcs-Szatmár-Bereg)

hely: Géczy Kornél (Hajdú-Bihar)

hely: Takács Dávid (Vas)

 

Legjobb lány elméleti versenyző: Hajdó Hanna (Hajdú-Bihar) 

Legjobb fiú elméleti versenyző: Takács Dávid (Vas)

Legjobb lány ügyességi versenyző: Hajdó Hanna (Hajdú-Bihar)

Legjobb fiú ügyességi versenyző: Fedecsku Márton (Szabolcs-Szatmár-Bereg)

Legjobb lány szabályossági versenyző: Bránya Zita (Bács-Kiskun)

Legjobb fiú szabályossági versenyző: Móricz Ármin (Baranya)

 

A záróünnepségekről készült fotók megtekinthetők a képgalériában 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...