Zöld jelzés a járműbiztonsági előírásoknak
2019-05-09 07:03 | ORFK-OBB
Az Európai Parlament támogatásáról biztosította az új minimális biztonsági követelményeket.

Az Európai Parlament zöld jelzést adott az új uniós minimális járműbiztonsági követelményeknek, melyek 2022-től lépnek hatályba - erről számolt be az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) a 2019. április 16-án megjelent közleményében. A szavazásra a jelenlegi összetételű Európai Parlament mandátumának utolsó ülésén került sor.

Bár a kezdeményezés hosszú évekre tekint vissza, az új szabályozás vonatkozásában a döntő lökést a 2018. május 17-én az Európai Bizottság által kiadott „Európa mozgásban” programcsomag jelentette. Az „Európa mozgásban” mellékleteként kiadott közúti közlekedésbiztonságról szóló stratégiai cselekvési tervben jelent meg nevesített feladatként az új előírások elfogadása a járművek biztonságának erősítése érdekében. A témakörben fejlemény volt, hogy egy hónappal korábban, 2019. márciusában már megszületett egy ideiglenes megállapodás az EU intézményei részéről, melyről a hazai sajtó is részletesen tudósított, ugyanakkor a végső szót az Európai Parlament döntése jelenti.

A jogalkotásról szóló most elfogadott végleges megállapodás szerint 2022 után az Európában értékesített új személygépkocsikba, tehergépkocsikba és autóbuszokba számos biztonsági elem kerül kötelező jelleggel beépítésre, mint például az intelligens sebességszabályozó, az automata vészfékező rendszer és a sávtartásra figyelmeztető rendszer. Emellett immár uniós jogszabály rendelkezik a nehéz-tehergépjárművek vezetőfülkéjének másfajta, a kerékpárosok és gyalogosok közvetlen láthatóságát lehetővé tevő megtervezéséről, az észlelhetőséget elősegítő érzékelőkkel együtt.

Az Európai Parlament döntése igazolja azt, hogy az Európai Unióban a jövő közlekedésbiztonsági intézkedései sorában egyértelműen nagyobb szerepe lesz a technológiában rejlő lehetőségeknek, az infrastruktúra és a járműbiztonság kérdéskörének. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt néhány évben a technológiai változások felgyorsultak, és ez a folyamat a társadalom és a gazdaság valamennyi részében érezteti hatását, így a közúti közlekedésben is. Az új technológiák radikálisan megváltoztatják a mobilitás helyzetét, ugyanakkor kiváló lehetőséget teremtenek a közúton közlekedők biztonságának fokozására.

A most elfogadott intézkedések a hatályba lépésüket követő években, a következő évtized közepén már minden bizonnyal éreztetik a közúti közlekedésbiztonságra gyakorolt kedvező hatásukat. Ez pedig a remények szerint akár évi több ezer élet megmentését is jelentheti kontinensünk útjain.

 

  


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...