Ifjú Polgárőrök Kozlekedésbiztonsági Vetélkedője
2019-05-06 15:35 | ORFK-OBB
44 fiatal nevezett az Országos Polgárőr Szövetség ifjúsági versenyére. A nagy érdeklődést részben indokolja, hogy három nagyértékű robogó volt a főnyeremény, valamint a csapatverseny győztesei pénzjutalomban részesültek.

A Magyar Autó Klub budapesti vezetéstechnikai centrumában tarották a versenyt. Mint azt Timkó Attila, a Magyar Autó Klub képviseletében elmondta, szívesen állnak egy jó ügy mellé, hiszen a fiatalok közlekedésbiztonságra való nevelése kiemelten fontos feladat.

„Ez a verseny egy remek alkalom arra, hogy a fiatalok teljesen más szemmel tekintsenek a közlekedésre, mint a hétköznapok során” – fogalmazott Berzai Zsolt r. alezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára. – „Ezek a fiatalok elismerést érdemelnek, hiszen rengeteg munka van abban, hogy ma, itt elindultak a versenyen, hiszen rengeteg szabadidőt töltöttek felkészüléssel. Én úgy vélem, ezeket az ifjú polgárőröket nem csak a fantasztikus díjak motiválják, hanem az elhivatottság is a törvényes rend, a közlekedésbiztonság iránt. Mindemellett a versenyzők apró bepillantást is nyerhetnek a közlekedésrendészeti munkába, hiszen itt teljesen más szemmel tekintenek a közlekedésre, mint kortársaik. Itt ki kell emelni, hogy csökkenő tendenciát mutat a baleseti mutató, amely egyrészt a rendőrség közlekedésbiztonsági törekvéseinek, másrészt a polgárőrség áldozatos munkájának is köszönhető” – hangsúlyozta a vezető, aki hozzátette, ezek a versenyek akár a pályaorientációt is elősegíthetik, hiszen a felkészültségnek köszönhetően a fiatalok a rendőri hivatás felé is elindulhatnak.

Hasonlóan pozitívan ítélte meg az OPSZ közlekedésbiztonsági programját, valamint a fiatalok bevonását a polgárőrség életébe Pausz Ferenc, az OPSZ közlekedési alelnöke. Köszöntő beszédében elmondta, egyre több fiatal érdeklődik a polgárőr feladatok iránt, és akik csatlakoznak az OPSZ valamelyik egyesületébe, azok kiváló példával szolgálhatnak kortársaik számára is.

Az elmúlt évhez hasonlóan, most is az elméleti feladatlapok kitöltésével vette kezdetét a verseny, amelyet szakmai csapat állított össze. A teszt után a reflexeké és a KRESZ tudásé lett a főszerep, motorkerékpár-szimulátoron kellett bizonyítani a fiataloknak, mennyire felkészültek a közlekedési szabályokból, illetve hogy azokat mennyire tudják alkalmazni „valós körülmények” között.

Ahogy tavaly, 2019-ben is ez az első két versenyszám döntött el az egyéni verseny rangsorát, míg a csapatversenyben a robogós ügyességi pályán való szereplés is fontos pontokat hozott a csapatoknak. A szimulátor után egy valódi robogó nyergébe pattanhattak a jogosítvánnyal rendelkező csapattagok és bemutathatták a technikai pályán, milyen felkészültek két keréken, mindezt úgy, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a fiatalokat, hiszen az eső mellett a szél erejével is számolni kellett egy-egy ügyességi résznél.

A legnagyobb izgalmakat mégis az eredményhirdetés percei jelentették a 44 fiatalnak, hiszen a három robogó nagyon ösztönözte az ifjú polgárőröket.

A dobogó rangsora végül az alábbiak szerint alakult:

Egyéniben:

Az első helyet Kollár Kristóf Bátor szerezte meg, aki egy Motowell Elenor 50 robogót vehetett át.

A második helyet Liptay Ádám szerezte meg, aki egy Motowell Magnet RS 50 robogó boldog gazdája lett.

A harmadik helyen Monstró Patrik végzett, aki egy Motowell Crogen RS 50 nyergébe szállhatott a versenyt követően.

 Csapatban:

Az első helyen a Budapesti Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület csapata végzett, akik 100.000 forint pénzjutalmat vehettek át. A csapat tagjai: Montskó Patrik, Liptay Ádám.

A második helyen Bács-Kiskun megye, Kiskunhalasi Önvédelmi és Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület csapata végzett, ők 50.000 forint pénzjutalmat vehettek át. A csapat tagjai: Gellér Tamás, Kollár Kristóf Bátor.

A harmadik helyet Fejér megye, Dég csapata szerezte meg, akik 25.000 forint pénzjutalmat vehettek át. A csapat tagjai: ifj. Marekkel Tibor, Borza Dániel.

A díjazottaknak ezúton gratulálunk!

 

További képek a képgalériában 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...