Minden esetben ALULJÁRÓ!
2019-04-17 07:34 | ORFK-OBB
Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottsága.

A befejezéséhez közeledik a 21-es főút korszerűsítése, mely keretében a jelentős forgalmat – ide értve a Szlovákia és Lengyelország felé irányuló tranzitforgalmat is – lebonyolító utat Hatvan és Salgótarján között osztott pályássá teszik. A 2x2 sávon nem csak nagyobb biztonsággal lehet majd közlekedni, hanem a lakott területen kívüli szakaszok többségén a megengedett sebességet is megnövelik.

A 21-es főút valósággal kettészeli Bátonyterenyét. Eddig évtizedeken keresztül egy-egy forgalmi sáv szolgált az ellentétes irányú közlekedés lebonyolítására, és a gyalogosok kijelölt átkelőhelyeken kelhettek át. A korszerűsítési munkálatok során az út lakott területen belül is négysávosra szélesedett, ami nagyobb veszélyt jelent az áthaladni kívánó gyalogosoknak, főleg, ha a „zebrát” forgalomirányító fényjelző készülékkel nem látják el: nagyobb távolságot kell megtenniük az úttesten, mely több időt vesz igénybe, s ezáltal a számukra veszélyes zónában is tovább tartózkodnak. Ilyen esetekben a forgalomirányító fényjelző készülékek, az aluljárók és a felüljárók jelenthetik a biztonságos megoldást.

 

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság illetékességi területén, a 21-os főút belterületi szakaszán eddig négy gyalogos aluljárót építettek meg. Ezeken a helyeken a gyalogosok csak itt kelhetnek át a túloldalra, hiszen gyalogos-átkelőhelyeket az úttesten nem jelöltek ki. Tekintettel arra, hogy a helyiek ne a megszokottaknak megfelelően – az új forgalmi helyzetben immár szabálytalanul - közlekedjenek, és átkelésük során valamennyi alkalommal a megépített új aluljárókat vegyék igénybe, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottsága meghirdette a „Minden esetben ALULJÁRÓ!” kampányt.

 

A program célja kifejezetten a közúti balesetek, sérülések és halálozások megelőzése és a lakosság figyelmének felhívása a közúti szabályok megtartására. A közúti közlekedés köztudottan védtelen résztvevői a gyalogosok, ezért Gergely Annamária rendőr százados a kapitányság illetékességi területén található általános iskolákban, óvodákban, nyugdíjas klubokban és öregek otthonában hívja fel a figyelmet a közeljövőben a közlekedési szabályok betartására, így kiemelten az aluljárók használatára.

A közlekedési főelőadó a kampány részeként 2019. április 10-én a Bátonyterenyei Városi Óvoda, Napsugár Tagóvoda ovisai, valamint a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai részére tartott előadást. Ezt követően a gyerekeknek a szakember a napokban elkészült Csentei úti aluljárónál mutatta be a gyalogos közlekedési szabályok helyes alkalmazását. A gyermekeknek a szakember „Minden esetben ALULJÁRÓ!” felirattal ellátott matricát, hűtőmágnest, tollat és kulcstartót ajándékozott, hogy a tárgyak emlékeztessék őket a szabályok betartásának fontosságára.  


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...