5 686 gyorshajtó egy nap alatt!
2019-04-05 15:10 | ORFK-OBB
A Speedmarathon ellenőrzés 24 órája alatt 1305 helyszínen mérték az elhaladó járművek sebességét.

Amint arról honlapunkon is beszámoltunk, szerda reggel 06 órakor kezdődött és csütörtök reggel 06 órakor ért végett a Speedmarathon. A nagyszabású, az ország teljes területére kiterjedő akció keretében a rendőrség non-stop, azaz ténylegesen 24 óra időtartambú fokozott sebességmérést hajtott végre. Az akció része volt az európai-szintű Speedmarathon közúti ellenőrző kampánynak, melyet a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) szervezett.

 

Az ellenőrzés során valamennyi hazai sebességmérő eszköz bevetésre került, ide értve a 365 forgalmi sávot felügyelet alatt tartó fix kamerarendszert (Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontot, azaz KKEP-t), a 160 db mobil KKEP-t, valamint a 25 db gépjárműbe épített mozgás közbeni sebességmérésre is alkalmas készüléket.

Az összesen 850 rendőr részvételével megtartott akció ideje alatt 1 305 helyszínen 1 569 262 db járművet ellenőriztek, amely során 5 686 sebességtúllépést rögzítettek. Az idei Speedmarathont jelentős közlekedésbiztonsági kommunikáció előzte meg, és részben ennek is köszönhető, hogy a 24 órás akció során nem történt halálos kimenetelű közlekedési baleset hazánk útjain.

 

A korábbi Speedmarathon akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során idén is figyelembe vette a lakosság véleményét. Az állampolgárok összesen 1 237 e-mailt küldtek a megadott területi rendőri címekre és ezekben 1 853 helyszínre javasoltak sebességmérést. A Speedmarathon célja a sebességtúllépés átlag feletti közlekedésbiztonsági kockázatának tudatosítása, valamint a gyorshajtások és a velük kapcsolatos közúti balesetek, halálesetek és sérülések számának visszaszorítása volt. Az akció szervezését indokolja, hogy a sebesség helytelen megválasztása évek óta vezető baleseti oknak számít Magyarországon és Európában egyaránt. Hazánkban a személysérüléses közúti balesetek mintegy harmada a gyorshajtásra vezethető vissza, míg a halálos kimenetelő baleseteknél ez az arány még magasabb. A rendőrség tavaly a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megsértése miatt 623 142 esetben szabott ki bírságot.

  


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...